Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив умови реструктуризації зовнішнього боргу

1 хв читання

Кабінет Міністрів схвалив умови реструктуризації зовнішнього боргу на суму близько $23 млрд. Урядова постанова №865 від 31 липня опублікована на урядовому порталі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Передбачається випуск нових єврооблігацій з погашенням у 2029–2036 роках. Відсотки за новими бондами поступово зростатимуть від 1,75% у найближчі роки до 7,75% наприкінці терміну обігу.
  • Кабмін погодив обмін на таких самих умовах під держгарантії євробондів «Укравтодору» початковою номінальною вартістю $700 млн.
  • З 1 серпня запроваджується тимчасовий мораторій на виплати за єврооблігаціями для здійснення реструктуризації.
  • Мінфін може виплатити за обмін власникам євробондів винагороду до $246 млн, а ще до $8,75 млн можуть отримати власники євробондів «Укренерго».
  • Уряд також погодив виплату в 2024 році відтермінованих раніше платежів за ВВП-варантами.

Контекст

31 липня президент Володимир Зеленський підписав закон, який надає право Кабінету Міністрів тимчасово призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Прийняття законопроєкту було необхідним технічним рішенням перед угодою про реструктуризацію боргу.

Зовнішній борг України перед комерційними кредиторами у межах поточної реструктуризації становить $23,4 млрд. Це єврооблігації, випущені під час реструктуризації 2015 року, цінні папери, які були випущені для фінансування бюджетних дефіцитів, а також випуск євробондів «Укравтодору» під державні гарантії. За останні два роки до цих паперів додалися накопичені відсотки, які Україна не сплачувала через standstill.

Уряду вдалося домовитися про списання боргів лише з другої спроби. Під час попереднього невдалого раунду переговорів Мінфін пропонував списання 25% усіх боргів і ще 35% – за деяких умов. Кредитори ж пропонували списання лише 22,5%, причому з можливістю їх «реанімувати» згодом.

На яких умовах кредитори домовилися списати борги та хто в підсумку отримав кращі умови – вони чи уряд – читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд