Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон, який дозволяє призупинити виплати по зовнішньому держборгу до жовтня

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який надає право Кабінету міністрів тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби, про це свідчить картка документу №111396 на сайті Верховної Ради.

Прийняття законопроєкту було необхідним технічним рішенням перед угодою про реструктуризацію боргу. Україна має непогашені єврооблігації на $19,7 млрд (без урахування накопичених відсотків). Також у обігу знаходиться $2,6 млрд ВВП-варантів, виплати за якими привʼязані до економічного зростання.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з карткою, законопроєкт 24 липня було направлено до Офісу президента й 31 липня він повернувся до парламенту вже з підписом Зеленського.
  • Закон право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби до 1 жовтня 2024 року.
  • Також він дозволяє уряду взяти гарантований державою борг колишнього «Укравтодору» в «периметр» державного боргу і здійснити його реструктуризацію (йдеться про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму $700 млн та відсотки). 
  • Раніше Мінфін називав законопроєкт про мораторій на виплати за зовнішнім боргом – технічним рішенням, яке дасть змогу Україні призупинити виплати на $35 млн.

Контекст

18 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт 111396. Очільниця комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа наголошувала, що документ є важливим елементом «реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад $10 млрд до кінця 2027 року».

22 липня Україна досягла принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій. Після завершення реструктуризації строк погашення єврооблігацій буде продовжено: перше погашення на суму $1,172 млрд відбудеться у 2029 році. Для порівняння, без реструктуризації, основна сума боргу в розмірі $9,381 млрд (без урахування капіталізованих відсотків) підлягала б виплаті в період з 2024 по 2029 рік.

Реструктуризація зовнішніх зобовязань має зекономити $11,4 млрд у найближчі три роки. Які її умови та хто залишився у виграші – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд