Категорія
Новини
Дата

Уряд спростив будівництво ЛЕП і підстанцій. Оцінка впливу на довкілля не потрібна

Кабінет міністрів спростив будівництво повітряних ліній електропередачі (ЛЕП) і підстанцій. Відтепер таке будівництво не потребує проведення оцінки впливу на довкілля, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ знімає вимогу проведення оцінки впливу на довкілля при будівництві повітряних ліній електропередачі напругою 220 кВ і більше та підстанцій напругою 330 кВ і більше у період дії воєнного стану.
  • Цей крок виправданий в екстремальних умовах повномасштабної війни, яку РФ веде проти України, наголосив Шмигаль.
  • В Міненерго зазначили, що це рішення сприятиме максимально терміновому та ефективному відновленню об’єктів енергетичної системи, пошкоджених або зруйнованих внаслідок російських обстрілів.

Контекст

Проблеми енергетики в Україні наразі треба розділити на два блоки: дефіцит генерувальної потужності й дефіцит мережевої потужності, заявляв Шмигаль. З 10 жовтня росіяни випустили понад 1000 ракет по українській енергосистемі й далі це роблять. Було девʼять хвиль масованих ракетних ударів і десятки менших атак. Унаслідок цього фактично 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано.

Премʼєр пояснив, що мережеві обмеження виникають через те, що було пошкоджено понад 50 підстанцій різного класу напруги і понад 50 високовольтних ліній електропередавання. Це призводить до труднощів у транспортуванні електроенергії.

«Розвʼязувати цю проблему можна лише в один спосіб – це ремонт і відновлення пошкоджених обʼєктів, чим наші енергетики цілодобово героїчно і займаються», – сказав Шмигаль.

27 грудня після аварійно-відновлювальних робіт до мережі повернуто два блоки теплових електростанцій, зазначив премʼєр. За його словами, триває процес відновлення інфраструктури, зростає кількість споживачів, яким хоча б частково відновлено споживання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні