Герман Галущенко: «Ключове – коли це варварство закінчиться? У мене немає відповіді на це питання» /з особистого архіву
Категорія
Гроші
Дата

«Чи можливий блекаут всієї України? Думаю, у них не вийде». Міністр енергетики Герман Галущенко про відновлення енергосистеми України. Інтерв’ю

Герман Галущенко: «Ключове – коли це варварство закінчиться? У мене немає відповіді на це питання» Фото з особистого архіву

Чи можливий повний блекаут України, коли енергетики стабілізують мережу та чому в Києві – найскладніша ситуація: інтерв’ю з Германом Галущенком, міністром енергетики України.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Будинок Міністерства енергетики 21 грудня – у напівтемряві, як і весь центр Києва. «Це ще нормально, – каже представник прес-служби. – Нас відключать так само, як і решту міста». 

Під час інтервʼю міністр енергетики Герман Галущенко не приховує емоцій: «Російські енергетики, які вказують військовим цілі – воєнні злочинці. Ми кожного з них ідентифікуємо, і вони понесуть відповідальність», – впевнений він.  

Минулого разу Герман Галущенко спілкувався із Forbes навесні. Тоді головною проблемою була паливна криза. Зараз ставки набагато вищі. Росія третій місяць наносить масовані удари по енергетичній системі. Обстріляні всі ТЕС, ГЕС та найбільші підстанції. Ситуація в Києві – найскладніша після атаки дронів вранці 19 грудня. Може бути ще гірше. Мета Росії – блекаут всієї України, каже Галущенко. Чи вдасться їй це?

Ми проводимо інтерв’ю у переддень Дня енергетика. Яка головна подія в енергетиці, крім масованих обстрілів?

За цей воєнний рік в енергетиці багато чим є пишатись. Але головна подія – це від’єднання України від енергосистем Росії і Білорусі у день початку війни. Робота в ізольованому режимі протягом 21 дня під час війни. Синхронізація української енергосистеми із європейською ENTSO-E

Очевидно, що обстріли все затьмарили. Проте наші енергетики роблять неможливе. Вони знаходять технічні рішення на межі фантастики.

Україна проходить те, що жодна країна не проходила. Атака української енергосистеми – це спланована Росією операція, на планування якої витрачено точно не менше місяця. Вони аналізують кожну атаку, встановлюють, як збільшити шкоду, і наносять нові удари. 

Завдяки чому росіяни так швидко і точно аналізують наслідки ударів? Хтось у керівництві дає їм інформацію? 

Сподіваюся, що такого немає. СБУ займається цими питаннями і дуже швидко знаходить зрадників. Навряд чи росіянам потрібна якась інформація з високих кабінетів, щоб розуміти наслідки ударів. 

Раніше наша енергосистема була частиною єдиної радянської мережі. Їх енергетики чудово розуміють, як все працює.

Окрім цього, у нас на місцях є деякі не дуже розумні люди, які фотографують руйнування і потім викладають це в мережу. 

Цих даних, а також даних від їх розвідки, достатньо, щоб готувати наступну масовану атаку. 

Який прогноз? Який резерв має українська енергосистема? 

Вже було дев’ять масованих атак: по 70–100 ракет одночасно. Але насправді обстріли енергетичної інфраструктури відбуваються щодня. Вони бʼють дронами, з артилерії. 

Ключове – коли це варварство закінчиться? У мене немає відповіді на це питання. 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов нещодавно заявив, що Росія має ресурс лише для 3–4 масованих ударів.  

Я не воєнний експерт, мені важко таке коментувати. Закінчиться один вид озброєння – напевно, буде інший. Мені здається, це завершиться лише після нашої перемоги.  

Яка кінцева мета росіян? Блекаут?

Безумовно, всієї України.

Це можливо?

Ми третій місяць живемо у таких умовах – і зараз з вами розмовляємо при світлі. Я думаю, що у них не вийде. 

Росіяни намагаються використати цю ситуацію, щоб підбурити суспільство до протестів. Людям зараз дійсно важко. Бути без світла – не нормально. Але ми у війні. 

А те, що точно росіяни отримали від цих обстрілів – ще більше єднання українців.

з особистого архіву

Галущенко: «Мета Росії – блекаут всієї України» Фото з особистого архіву

Яка оцінка збитків української енергосистеми від російських обстрілів з 10 жовтня?

Це мільярди доларів. Ми рахуємо не тільки фактичні руйнування, але й втрачену вигоду. Наприклад, ми враховуємо електроенергію, яку могла б виробляти тимчасово окупована Запорізька АЕС і яку можна було б продати на внутрішньому чи зовнішньому ринках.

Вони за це заплатять, я певен. Питання – яка це буде форма судочинства. 

Відповідальність також понесуть російські енергетики, які вказують, куди бити, в якій послідовності та коли. Це воєнний злочин, а ці російські енергетики – воєнні злочинці. Ми кожного з них ідентифікуємо. 

Вони беруть участь у геноциді цивільного населення. Удари по енергоінфраструктурі – це удари по цивільних обʼєктах. Бʼють військові, а російські енергетики вказують ціль.

Як змусити Росію заплатити? Вона ж не визнає міжнародне законодавство. 

Дійсно, Росія і Білорусь не є учасниками багатьох конвенцій, бо це для них несе ризики притягнення до відповідальності.

Але у нас великий досвід процесів по власності у Криму. У міжнародному арбітражі є успішні кейси. Гаазький арбітраж визначив конкретні суми, які були пред’явлені Росії до стягнення. Наприклад, у Франції і Німеччині були накладені арешти в межах виконання цих арбітражних рішень.

Про ситуацію в енергосистемі

Чи продовжить Росія бити по енергосистемі після завершення опалювального сезону?

Я сподіваюся, що наші Збройні сили допоможуть їм зупинитися.

Який зараз дефіцит потужності в системі? 

Ситуація складна. Не буду називати точні цифри. 

Чому зараз настільки складна ситуація у Києві? Довгий час електроенергії вистачає майже виключно на критичну інфраструктуру.

У понеділок були дуже суттєві для Києва пошкодження внаслідок обстрілів. Тому в Києві зараз – найскладніша ситуація. Вона потроху покращується. Сьогодні доступної потужності вже більше, ніж вчора.

Київ від’єднаний від енергосистеми і перебуває в «острові»?

Ні, наша енергосистема цілісна.

За умови, що ударів більше не буде, коли ми зможемо стабілізувати систему і припинити відключення світла?

Швидкість відновлення пов’язана з обстрілами. Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа. 

Ми маємо перелік рішень, які дозволять це зробити. 

Наприклад, імпорт електроенергії?

Так, це можлива опція. Ми вже тестували імпорт у невеликих обʼємах. 

Ми зараз опрацьовуємо механізми, які дозволять суттєво збільшити імпорт електроенергії. Зараз це 600 МВт – день, 700 МВт – ніч. Технічно можливість набагато більша – 1,6–2 ГВт.

Що може допомогти Україні, крім імпорту електроенергії?

Більше ППО. 

Мобільні електростанції потужністю до 50 МВт можуть допомогти пройти цю зиму? 

Будь-яка генерація, особливо маневрова, чим і є ці малі станції, буде для нас корисною. Вони нам допоможуть як заживлювати електростанції, які «сіли на нуль», так і дадуть додаткову потужність системі.    

Чи веде уряд перемовини про постачання таких станцій в Україну? Хто може нам їх поставити і скільки їх треба? 

Навіть в Україні є виробники, які виготовляють такі станції. Працюємо.

Getty Images

Галущенко: «У Києві зараз – найскладніша ситуація» Фото Getty Images

Про імпорт газу, вугілля і транзит

Україні потрібно імпортувати додаткові 2 млрд кубометрів газу до кінця опалювального сезону. Звідки братимемо кошти? 

Фінансування – це не головна проблема, ми знайдемо ці кошти. Вже маємо фінансування від міжнародних партнерів. Газ є на європейському ринку. 

Додаткові обсяги нам потрібні з двох причин. Перша – це удари по енергосистемі. Нам доводиться використовувати газ і для виробництва електроенергії, щоб за потреби швидко піднімати енергоблоки на газу. 

Друга причина – це запаси газу в сховищах на наступний опалювальний сезон. 

Ніхто не може компенсувати російський газ? Наприклад, США? 

З погляду обʼємів можуть. Питання в інфраструктурі. В Європі поки недостатньо терміналів, які б могли прийняти цей газ із США. 

Але тут ключове, що Росія, яка розвʼязала найбільшу з часів Другої світової війну, буде практично повністю викинута з європейського ринку. 

Росія вже ніколи на цей ринок не повернеться. Хоча, з мого досвіду спілкування з деякими європейськими колегами, ще не всі країни це усвідомили. Не буду називати ці країни, але дійсно деякі вважають, що Росія колись поверне собі статус одного з найбільших постачальників для ЄС. Наше завдання – зробити все, щоб цього не відбулося. 

Що із запасами вугілля? Чи будемо імпортувати в цьому опалювальному періоді? 

Таких планів немає, запасів достатньо. 

За розрахунками «Нафтогазу», якщо Україна в наступному році збільшить видобуток до 18,5 млрд кубометрів, то ми зможемо обійтись без імпорту. Цього справді вистачить? 

18,5 млрд кубометрів – це хороша мета. Під час бойових дій ми більше сконцентровані на збереженні видобутку, але в наступному році є реальні перспективи збільшити видобуток до цього рівня. 

Споживання газу суттєво впало через війну. Нагадаю, що в 2021-му Україна споживала більше 30 млрд кубометрів. 

Якщо наші видобувники добудуть більше 18,5 млрд кубометрів, ми зможемо мінімізувати імпорт. 

З яким споживанням і видобутком ми завершимо цей рік? 

Не можу озвучувати ці цифри. Споживання впало приблизно до тієї цифри, яку ви навели – близько 19 млрд кубометрів. 

Наскільки обстріли вплинули на динаміку видобутку? 

Були обстріляні певні обʼєкти. Це все, що можу сказати. 

Зупинка Росією транзиту газу становить небезпеку для стабільного газопостачання під час опалювального сезону? Нещодавній вибух на газопроводі це перший дзвіночок? 

Ми вже давно виходимо з того, що Росія може зупинити транзит будь-якої мить. Ці ризики прораховані. 

Це ще одна причина, чому нам потрібен імпорт протягом опалювального сезону. У випадку зупинки транзиту нам потрібен буде певний обсяг газу в трубі, щоб був достатній тиск. Це невеликий обʼєм, але він має бути. 

В ніч на 24 лютого, тобто в перший день вторгнення, росіяни удвічі наростили транзит – до майже максимального рівня, передбаченого контрактом. Тоді їх логіка була очевидна: «Європейці, не лізьте. Ось ваш газ, а ми тут самі розберемося». Які будуть подальші дії Росії – побачимо найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні