Категорія
Новини
Дата

Уряд спростив оренду держмайна та звільнив від платежів ФОПів, яких призвали на військову службу

В Україні відновлює роботу програма оренди державного та комунального майна. Відповідну постанову Кабмін ухвалив 17 травня. Орендарі отримають пільги та знижки на час воєнного стану, йдеться у повідомленні Фонду держмайна. Нові умови діятимуть на всій території України, а дія постанови охоплює весь час з початку запровадження воєнного стану.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для бізнесу, що перевозить потужності з прифронтових регіонів, передбачені особливі умови оренди. Протягом перших шести місяців на новому місці вони сплачуватимуть 1 грн за 1 кв. м.
  • Повне звільнення від орендної плати діятиме в місцях, де ведуться бойові дії та припинений доступ до держреєстрів. Це Донецька, Луганська, Херсонська області, АРК , м. Севастополь та частини Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.
  • Повністю звільняються від орендної плати захисники, призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.
  • Звільнення від плати до 30 вересня матимуть орендарі в областях, які постраждали від війни. На даний час це Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Запорізька, Миколаївська область та місто Київ.
  • Звільнення від орендної плати до 30 травня діятиме в областях з наявною загрозою бойових дій. На даний час це Кіровоградська, Дніпропетровська, Житомирська та Одеська області.
  • В усіх інших регіонах у воєнний час орендарі держмайна мають знижку в оплаті у розмірі 50%, а орендарі єдиних майнових комплексів – 25%.
  • Авансовий внесок та забезпечувальний депозит для договорів зменшений до розміру однієї місячної орендної плати. 
  • Для чинних договорів відтепер дозволена суборенда. Дія договорів оренди, які завершуються у період воєнного стану, автоматично продовжується. 
  • Договори оренди можуть бути достроково припинені за заявою орендаря.
  • Документи за результатами аукціонів підписуються електронним підписом, якщо переможець аукціону не наполягає на підписанні у письмовій формі.
  • Інформація, яка може ідентифікувати напрями діяльності та особи орендарів, з метою безпеки під час воєнного стану буде прихованою.

Контекст

Раніше Верховна Рада ухвалила законопроект №7192 про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», який дозволив уряду встановити особливий порядок та умови оренди державного майна на час воєнного стану.

За результатами 2021 року оренда державного майна принесла держбюджету 1,62 млрд грн, що є рекордом з надходжень за всі роки незалежності України, заявляли в ФДМ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні