Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив 2,7 млрд грн на комплексну відбудову чотирьох населених пунктів

1 хв читання

Кабінет Міністрів виділив 2,7 млрд грн на експериментальний проєкт відновлення низки населених пунктів у прифронтових регіонах, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Йдеться про Ягідне на Чернігівщині, Посад-Покровське на Херсонщині, Циркуни на Харківщині, Тростянець на Сумщині.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Очікується, що рішення про виділення коштів прискорить комплексну відбудову цих громад для якнайшвидшого повернення людей і розвитку локальної економіки.
  • Іншою постановою уряд залучив до реалізації експериментальних проєктів ОВА як замовників будівництва.
  • Також Кабмін оновив Стратегію державного регіонального розвитку на 2021–2027 роки. Вона враховуватиме виклики війни та рекомендації Європейського Союзу, а також ставить низку цілей: створити умови для повернення українців додому, відновити й розбудувати інфраструктуру, інтегрувати захисників до соціуму громад, підвищити інституційну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування і синхронізувати політики регіонального розвитку та інші галузеві політики.

Контекст

Минулого року Кабмін визначив шість населених пунктів, де в межах експериментального проєкту відновлення проходитиме комплексно і за новими принципами. Тоді було обрано для відновлення за принципом Build back better («Відбудувати краще, ніж було») населені пункти Бородянка і Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області.

Передбачалося, що їх будуть відновлювати комплексно. Тобто відбудовуватимуть не окремі будівлі та споруди, а все – із системним підходом, новим плануванням і повною трансформацією цих населених пунктів.

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд