Уряд визначив населені пункти для проєкту комплексного відновлення /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд визначив населені пункти для проєкту комплексного відновлення

Getty Images

Кабмін затвердив постанову, яка визначає шість населених пунктів, де в межах експериментального проєкту відновлення проходитиме комплексно і за новими принципами, повідомив під час засідання прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із рішенням, для відновлення за принципом Build back better («Відбудувати краще, ніж було») відібрано населені пункті Бородянка і Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області.
  • За словами премʼєра, всі ці населені пункти зазнали страшних руйнувань. 
  • «Тепер вони будуть відновлюватися комплексно. Це означає, що відбудовуватимуть не окремі будівлі та споруди, а все – із системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією цих населених пунктів», – сказав Шмигаль.
  • Водночас очільник уряду додав, що реалізація експериментального проєкту не означає, що відновлення не торкнеться інших населених пунктів. 
  • Шмигаль повідомив, що план швидкого відновлення на цей рік має п’ять пріоритетів, і водночас це сотні різних проєктів, сотні міст та селищ, де воно відбуватиметься одночасно.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

У січні Кабмін представив перший проєкт напрямку «Відбудова України» в межах платформи UNITED24. Планується відновити 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила.

У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні