Категорія
Новини
Дата

Уряд запропонує Раді урівняти в правах фрілансерів і звичайних працівників

1 хв читання

Кабінет міністрів України направить до Верховної Ради законопроєкт, який узаконює віддалену роботу за вільним графіком – фріланс. Документ також урівняє в правах фрілансерів і співробітників, які працюють за трудовим договором.

Ключові факти

  • Уряд пропонує врегулювати взаємовідносини працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання роботи. Для цього передбачено нову форму трудового договору – договір із нефіксованим робочим часом.
  • За допомогою такого документа сторони зможуть визначати всі аспекти роботи. При цьому оплата праці відбуватиметься за той час, коли робота фактично виконується.
  • Працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Зокрема, щодо режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення, виплати заробітної плати.
  • Крім того, законопроєктом передбачено гарантовану мінімальну кількість оплачуваних годин на місяць.
  • У Мінекономіки впевнені, що це позитивно вплине на права працівників: вони зможуть більш вільно планувати свою роботу та не прив'язуватися до одного роботодавця.

Важливі цифри

За даними фріланс-платформи Freelancehunt, половина українських фрілансерів заробляє щомісяця від $400 до $600. Близько 30% отримують гонорари від $1000 і вище. Сьогодні в Україні кількість фрілансерів складає близько 200 000 осіб.

Контекст

Наразі оформлення на роботу в подібних випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а працівники, які виконують такі роботи, позбавлені прав і гарантій, встановлених законодавством про працю, зазначають в уряді.

Водночас нардеп Ярослав Железняк від партії «Голос» заявив, що не підтримує таку ініціативу, тому що це змусить записувати фрілансерів до штату компанії.

Голова ради в Інституті податкових реформ, віце-президент Асоціації платників податків України Олена Хотенко вважає пропоновані зміни до трудового законодавства є шкідливими. За її словами, бізнес шукає форми консалтингових взаємин або фрілансу тому, що об'єктом оподаткування є мінімальна зарплата.

Крім того, законопроєкт призведе до знищення ФОП і, як наслідок, до від'їзду за кордон ІТ-спеціалістів, вважає експерт з економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні