Категорія
Новини
Дата

Уряд запропонує Раді урівняти в правах фрілансерів і звичайних працівників

Кабінет міністрів України направить до Верховної Ради законопроєкт, який узаконює віддалену роботу за вільним графіком – фріланс. Документ також урівняє в правах фрілансерів і співробітників, які працюють за трудовим договором.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд пропонує врегулювати взаємовідносини працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання роботи. Для цього передбачено нову форму трудового договору – договір із нефіксованим робочим часом.
  • За допомогою такого документа сторони зможуть визначати всі аспекти роботи. При цьому оплата праці відбуватиметься за той час, коли робота фактично виконується.
  • Працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Зокрема, щодо режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення, виплати заробітної плати.
  • Крім того, законопроєктом передбачено гарантовану мінімальну кількість оплачуваних годин на місяць.
  • У Мінекономіки впевнені, що це позитивно вплине на права працівників: вони зможуть більш вільно планувати свою роботу та не прив'язуватися до одного роботодавця.

Важливі цифри

За даними фріланс-платформи Freelancehunt, половина українських фрілансерів заробляє щомісяця від $400 до $600. Близько 30% отримують гонорари від $1000 і вище. Сьогодні в Україні кількість фрілансерів складає близько 200 000 осіб.

Контекст

Наразі оформлення на роботу в подібних випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а працівники, які виконують такі роботи, позбавлені прав і гарантій, встановлених законодавством про працю, зазначають в уряді.

Водночас нардеп Ярослав Железняк від партії «Голос» заявив, що не підтримує таку ініціативу, тому що це змусить записувати фрілансерів до штату компанії.

Голова ради в Інституті податкових реформ, віце-президент Асоціації платників податків України Олена Хотенко вважає пропоновані зміни до трудового законодавства є шкідливими. За її словами, бізнес шукає форми консалтингових взаємин або фрілансу тому, що об'єктом оподаткування є мінімальна зарплата.

Крім того, законопроєкт призведе до знищення ФОП і, як наслідок, до від'їзду за кордон ІТ-спеціалістів, вважає експерт з економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні