Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив правила закупівель під час війни. Мінекономіки обіцяє: барабанів для укриттів більше не буде

1 хв читання

Кабмін змінив правила проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану. Відтепер для закупівель на суму від 50 000 грн потрібен звіт і обґрунтування. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Ключові факти

  • Оновлені правила вимагають не тільки оприлюднення звіту про договір, який було укладено без використання електронної системи закупівель, а також погодженого керівником замовника обґрунтування підстави для здійснення замовником відповідної закупівлі.
  • «Ця зміна покликана передусім покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер», – пояснила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, ухвалена урядом постанова також зменшує перелік підстав, за яких державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму. 
  • Водночас постанова підсилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба, додала Свириденко.
  • Крім того, уряд вніс зміни, які при прийнятті рішення про відмову участі в торгах учасника, проти якого введено санкції, дозволяють виокремити випадок, коли активи такого учасника передані в управління АРМА. У такому випадку заборона здійснювати публічні закупівлі не буде застосовуватися.

Контекст

Як писав раніше Forbes, після низки скандалів з тендерами на барабани та овочерізки для бомбосховищ, реконструкцією стадіонів і перекладанням бруківки у столиці Верховна Рада планує обмежити можливості держпосадовців розпоряджатися бюджетними коштами. Про це 17 липня у Telegram повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, зазначивши, що це «останнє попередження» для влади на місцях щодо необхідності переглянути свої закупівлі. 

Принаймні одна з відповідних ідей депутатів була близькою до реалізації. Нардепи економічного комітету майже завершили підготовку законопроєкту, який обмежує певні види закупівель під час воєнного стану, розповідав у липні Forbes очільник комітету Дмитро Наталуха. 

Є й інші пропозиції. Чи не найрадикальніша з них – забрати військовий податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів.

Чи допоможуть подібні зміни у боротьбі з нераціональним використанням державних грошей, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні