Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив правила закупівель під час війни. Мінекономіки обіцяє: барабанів для укриттів більше не буде

Кабмін змінив правила проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану. Відтепер для закупівель на суму від 50 000 грн потрібен звіт і обґрунтування. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оновлені правила вимагають не тільки оприлюднення звіту про договір, який було укладено без використання електронної системи закупівель, а також погодженого керівником замовника обґрунтування підстави для здійснення замовником відповідної закупівлі.
  • «Ця зміна покликана передусім покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер», – пояснила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, ухвалена урядом постанова також зменшує перелік підстав, за яких державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму. 
  • Водночас постанова підсилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба, додала Свириденко.
  • Крім того, уряд вніс зміни, які при прийнятті рішення про відмову участі в торгах учасника, проти якого введено санкції, дозволяють виокремити випадок, коли активи такого учасника передані в управління АРМА. У такому випадку заборона здійснювати публічні закупівлі не буде застосовуватися.

Контекст

Як писав раніше Forbes, після низки скандалів з тендерами на барабани та овочерізки для бомбосховищ, реконструкцією стадіонів і перекладанням бруківки у столиці Верховна Рада планує обмежити можливості держпосадовців розпоряджатися бюджетними коштами. Про це 17 липня у Telegram повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, зазначивши, що це «останнє попередження» для влади на місцях щодо необхідності переглянути свої закупівлі. 

Принаймні одна з відповідних ідей депутатів була близькою до реалізації. Нардепи економічного комітету майже завершили підготовку законопроєкту, який обмежує певні види закупівель під час воєнного стану, розповідав у липні Forbes очільник комітету Дмитро Наталуха. 

Є й інші пропозиції. Чи не найрадикальніша з них – забрати військовий податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів.

Чи допоможуть подібні зміни у боротьбі з нераціональним використанням державних грошей, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні