Категорія
Новини
Дата

Уряд знизив ціну на електроенергію для населення. Експерти говорять про порушення законодавства

Кабінет міністрів знизив ціну на електроенергію для 80% домогосподарств. Новий тариф запрацює з 1 жовтня

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ціну знизять до 1,44 грн за кВт з нинішніх 1,68 грн для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає понад 250 кВт, тариф залишиться без змін — 1,68 грн. 
  • Як зауважив глава комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус, зниження тарифу торкнеться 80% споживачів.
  • Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що зниження ціни стало можливим завдяки новій моделі публічних спеціальних зобовʼязань (ПСЗ). «Така модель передбачає посилення ролі держави через державні генеруючі компанії, які стають ключовими учасниками реалізації ПСЗ. Йдеться про НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго», – цитує міністра Укрінформ.
  • Водночас директор науково-технічного центру «Психея» та член експертної ради Міненерго Геннадій Рябцев в коментарі Forbes зазначив, що наразі не зрозуміло, за рахунок чого буде зниження ціни. «Потрібно дивитися у тексті постанови, де мають бути економічні розрахунки і аналіз регуляторного впливу. Однак самого документу немає, бо він ухвалювався кулуарно», – каже він. Таким чином, за словами Рябцева, рішення уряду ухвалене з порушенням українського законодавства, зокрема, щонайменше десяти параграфів регламенту Кабміну і закону України. «Це відкриває можливості для оскарження його у суді», – впевнений експерт.
  • З іншого боку, рішення не відповідає духу енергетичної політики, зобов’язання якої Україна взяла на себе, вступаючи до Енергетичного співтовариства, зауважив Forbes експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. 

Контекст

Востаннє тариф на електроенергію підвищувався 1 січня цього року, вперше з березня 2017 року. Тоді уряд скасував так званий «пільговий тариф» на перші 100 кВт-год спожитої населенням електроенергії по 90 коп. Натомість був введений єдиний тариф – 1,68 грн за кВт-год.

Як заявляв колишній в. о. глави Міністерства енергетики Юрій Бойко, тариф для населення не покриває навіть вартості доправлення струму від електростанцій до кінцевого споживача. Утримувати низький тариф вдається за рахунок ПСЗ, які покладені на держкомпанії «НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Вони продають частину своєї продукції за цінами, які значно нижчи за собівартість, – 15 коп/кВт та 1 коп/кВт відповідно. Собівартість виробництва цієї електроенергії у кілька разів вища, зазначає Рябцев. «Декілька місяців тому я бачив розрахунки собіватості. Для «Енергоатома» – 90 коп/кВт, а для «Укргідроенерго» – 1,7 грн/кВт», – каже він. Загалом втрати від перехресного субсидіювання складають понад 40 млрд грн на рік, додає Рябцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні