Категорія
Новини
Дата

Уряд звільнив Коболєва з посади голови «Нафтогазу» і призначив на його місце Вітренка. У компанії назвали це рішення наругою над принципами корпоративного управління

2 хв читання

Кабінет міністрів України звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України». Замість нього з 29 квітня призначили Юрія Вітренка, який виконував обов’язки міністра енергетики, а до цього був виконавчим директором «Нафтогазу».

Ключові факти

  • Перед новим керівником компанії поставлено завдання щодо системного збільшення видобутку українського газу, а також сприяння у формуванні повноцінного та справедливого ринку газу в Україні.
  • «Про «звільнення» дізнався з новин. Коментувати не можу. Жодних заяв не писав», – написав Коболєв.
  • Крім Коболєва звільнено усіх незалежних членів наглядової ради та представників держави в наглядовій раді «Нафтогазу». Водночас оголошено конкурс на посади чотирьох незалежних членів.
  • Незалежні члени та представники держави в наглядовій раді компанії продовжать здійснювати свої повноваження до обрання та визначення нових представників.
  • Тимчасово виконувати обов’язки міністра енергетики призначено заступника міністра енергетики Юрія Бойка.
  • Шведсько-американський економіст, дипломат і ексчлен наглядової ради «Укрзалізниці» Андерс Аслунд засудив рішення Кабміну, через те що Коболєва було звільнено урядом України без повідомлення наглядової ради.
  • У чинному статуті «Нафтогазу» зазначається, що голову компанії можуть призначати та звільняти лише загальні збори, які є вищим органом «Нафтогазу».
  • Водночас на сайті «Нафтогазу» повідомляється, що положення про загальні збори компанії не затверджувалося у зв’язку з тим, що у компанії як акціонерного товариства з одним акціонером загальні збори акціонерів не скликаються та не проводяться.
  • У «Нафтогазі» назвали прийняте урядом рішення юридичною маніпуляцією.

Головна цитата

«Звільнення наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення голови правління є наругою над засадничими принципами корпоративного управління державними підприємствами. Згідно статуту «Нафтогазу» та закону «Про акціонерні товариства», подання загальним зборам пропозицій щодо призначення або звільнення голови правління разом з відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради та не можуть бути передані на рівень загальних зборів акціонерів», — йдеться у заяві «Нафтогазу».

Контекст

Коболєв очолював «Нафтогаз» із березня 2014 року. У березні 2020-го Кабмін підтримав пропозицію наглядової ради «Нафтогазу» продовжити повноваження Коболєва на чотири роки – до 22 березня 2024 року.

15 лютого цього року українські медіа повідомили, що Вітренко звернувся до прем’єрміністра Дениса Шмигаля з пропозицією розглянути звільнення керівництва «Нафтогазу» включно з головою Коболєвим, а також припинення контрактів із членами наглядової ради. Серед причин Вітренко назвав нібито незадовільні результати діяльності компанії, в якій він до липня 2020 року сам працював виконавчим директором.

Вчора правління «Нафтогазу» презентувало фінансовий звіт компанії за 2020 рік. Чистий збиток склав 19 млрд грн проти 2,6 млрд грн прибутку в 2019 році. Причиною негативного показника в «Нафтогазі» назвали низьку ціну і попит на газ, а також резерв сумнівних боргів. У четвертому кварталі 2020 року, за інформацією компанії, збиток склав 2 млрд грн порівняно зі збитком у 10,3 млрд грн за аналогічний період 2019 року.

Однак у першому кварталі 2021 року «Нафтогаз» очікує отримати прибуток. Представляючи звіт, Коболєв заявив, що компанія відштовхнулася від дна і почала генерувати прибуток, повідомляє Інтерфакс-Україна

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні