Категорія
Новини
Дата

В «Auchan Україна» помінялась СЕО. Вперше за 15 років це не експат

2 хв читання

Компанію «Auchan Україна» очолила Марта Труш, про це вона повідомила в інтервʼю Forbes. Попередня СЕО Вікторія Луценко призначена генеральною директоркою «Auchan Угорщина». 

Ключові факти

  • Труш прийшла в компанію в 2012 році, до війни працювала на посаді HR-директора «Auchan Україна». З вересня 2022 року вона очолювала дирекцію з продажів французького ритейлера. 
  • Труш розповідає Forbes, що кадрові зміни в компанії планові та не повʼязані з повномасштабною війною. Вона пояснює, що коли компанія розвивається на ринку багато років, відбувається заміна експатів на локальних працівників. За її словами, зараз у компанії залишається один член комітету дирекції експат, решта призначених – українці.
  • Луценко, яка працюватиме генеральною директоркою «Auchan Угорщина», прийшла на посаду CEO «Auchan Україна» на початку 2018 року. До призначення в Україні вона займала посаду директорки напряму «Клієнти та інновації» угорського підрозділу французького ритейлера. За час роботи Луценко компанія відкрила новий формат точок продажів – Auchan Pick up point. 
  • Це не перші кадрові зміни в компанії під час війни. У вересні Наталія Пилипенко, яка обіймала посаду директорки з продажів, очолила дирекцію з інновацій, а HR-директором компанії було призначено Дмитра Товстолуга. Останній працював в HR-відділі, відповідаючи за операційні процеси.
  • В 2021-му виторг «Auchan Україна» складав 14,4 млрд грн. У воєнний 2022 рік він впав на 27%

Контекст

На російський ринок припадає 10% світових продажів Auchan – це €3,2 млрд виторгу. Компанія має в РФ 231 магазин. Гендиректор Auchan Ів Клод раніше заявив, що мережа продовжить роботу в РФ, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».

Розслідування The Insider спільно з Le Monde та Bellingcat показало, що російський Auchan від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України. Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога». У пресслужбі французького м все спростовують і кажуть, що компанія «поза політикою».

Так звана гуманітарна допомога складалася як із товарів зі складів Auchan, так і товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі у різних регіонах РФ. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Крім постачання товарів, Auchan допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. 

«Auchan Україна» звернувся за поясненнями до офісу у Франції після інформації у ЗМІ щодо постачання Auchan у Росії товарів військовим під виглядом гуманітарної допомоги, повідомила компанія.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло французьку корпорацію Auchan до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться в повідомленні агентства. Компанія відмовилась від бойкоту РФ і не закрила там свій бізнес.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні