Категорія
Новини
Дата

В «Auchan Україна» помінялась СЕО. Вперше за 15 років це не експат

Компанію «Auchan Україна» очолила Марта Труш, про це вона повідомила в інтервʼю Forbes. Попередня СЕО Вікторія Луценко призначена генеральною директоркою «Auchan Угорщина». 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Труш прийшла в компанію в 2012 році, до війни працювала на посаді HR-директора «Auchan Україна». З вересня 2022 року вона очолювала дирекцію з продажів французького ритейлера. 
  • Труш розповідає Forbes, що кадрові зміни в компанії планові та не повʼязані з повномасштабною війною. Вона пояснює, що коли компанія розвивається на ринку багато років, відбувається заміна експатів на локальних працівників. За її словами, зараз у компанії залишається один член комітету дирекції експат, решта призначених – українці.
  • Луценко, яка працюватиме генеральною директоркою «Auchan Угорщина», прийшла на посаду CEO «Auchan Україна» на початку 2018 року. До призначення в Україні вона займала посаду директорки напряму «Клієнти та інновації» угорського підрозділу французького ритейлера. За час роботи Луценко компанія відкрила новий формат точок продажів – Auchan Pick up point. 
  • Це не перші кадрові зміни в компанії під час війни. У вересні Наталія Пилипенко, яка обіймала посаду директорки з продажів, очолила дирекцію з інновацій, а HR-директором компанії було призначено Дмитра Товстолуга. Останній працював в HR-відділі, відповідаючи за операційні процеси.
  • В 2021-му виторг «Auchan Україна» складав 14,4 млрд грн. У воєнний 2022 рік він впав на 27%

Контекст

На російський ринок припадає 10% світових продажів Auchan – це €3,2 млрд виторгу. Компанія має в РФ 231 магазин. Гендиректор Auchan Ів Клод раніше заявив, що мережа продовжить роботу в РФ, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».

Розслідування The Insider спільно з Le Monde та Bellingcat показало, що російський Auchan від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України. Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога». У пресслужбі французького м все спростовують і кажуть, що компанія «поза політикою».

Так звана гуманітарна допомога складалася як із товарів зі складів Auchan, так і товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі у різних регіонах РФ. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Крім постачання товарів, Auchan допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. 

«Auchan Україна» звернувся за поясненнями до офісу у Франції після інформації у ЗМІ щодо постачання Auchan у Росії товарів військовим під виглядом гуманітарної допомоги, повідомила компанія.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло французьку корпорацію Auchan до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться в повідомленні агентства. Компанія відмовилась від бойкоту РФ і не закрила там свій бізнес.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні