Категорія
Новини
Дата

«Ашан» у Росії постачає товари військовим і сприяє мобілізації своїх співробітників – The Insider

Російський «Ашан» від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України, показало розслідування The Insider спільно із Le Monde та Bellingcat. Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога». У пресслужбі французького «Ашана» все спростовують і кажуть, що компанія «поза політикою».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Так звана гуманітарна допомога складалася як із товарів зі складів «Ашана», так і товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі у різних регіонах РФ. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. 
  • Зазначається, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і призвести до виходу компанії з РФ.
  • Журналісти стверджують, що не тільки «Ашан», а й холдинг «Леруа Мерлен» займався поставкою товарів на окуповані території. Зокрема, журналісти посилаються на опубліковане в грудні відео з Маріуполя, де можна побачити, як члени «Молодої Гвардії Єдиної Росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».
  • Крім постачання товарів, «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. Компанія збирала і передавала у військкомати дані про своїх співробітників, а після оголошення мобілізації допомагала військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися.
  • Російське керівництво «Ашана» від коментарів відмовилося, а у пресслужбі французького «Ашана» заявили, що компанія перебуває «поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається».

Контекст

На російський ринок припадає 10% світових продажів Auchan – це €3,2 млрд виторгу. Компанія має в РФ 231 магазин. Гендиректор Auchan Ів Клод раніше заявив, що мережа продовжить роботу в РФ, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».

У березні керівництво дочірньої компанії «Auchan Україна» та її працівники закликали головний офіс у Франції до кардинальних рішень. Після початку вторгнення російський ринок покинуло чимало західних корпорацій, проте французький ритейлер Auchan продовжує оперувати на ринку окупанта і на цей момент не повідомляє про вихід із нього.

У березні минулого року керівництво російського офісу Leroy Merlin повідомило партнерам, що не планує закривати бізнес в РФ і навпаки розширює асортимент та збільшує кількість партнерів. Усі заклики українського офісу вийти з Росії ігнорувалися, згодом український підрозділ взагалі відрізали від усіх корпоративних засобів зв’язку. В Росії у Leroy Merlin є 112 магазинів, які приносять 18% продажів усієї групи. Водночас Leroy Merlin закрила дві третини магазинів в Україні і може піти з ринку, пише NV Бізнес.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні