Скасування податку на прибуток та мита на обладнання. Що Василь Хмельницький та інші бізнесмени думають про реформу індустріальних парків /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Скасування податку на прибуток та мита на обладнання. Що Василь Хмельницький та інші бізнесмени думають про реформу індустріальних парків

Shutterstock

Нульове мито на ввезення обладнання та скасування податку на прибуток на 10 років – такі пільги отримають власники індустріальних парків, якщо Верховна Рада проголосує у другому читанні за два законопроєкти – №5688 та №5689. Депутати минулого тижня вже ухвалили їх у першому читанні, а наступне голосування пройде у лютому 2022 року. Що насправді думає про ці закони бізнес

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Парламент у вересні ухвалив за основу закон № 1708-IX, який запустив реформу індустріальних парків. Закони №5688 та №5689, ухвалені 16 грудня, – це продовження реформи, каже їхній співавтор, голова економічного комітету Верховної Ради Дмитро Наталуха. За його словами, після запуску реформи було зареєстровано 24 нових індустріальних парки у 13 областях України. Їхні планові інвестиції – 884 млн грн. «Коли депутати ухвалять нові закони у другому читанні, сума зросте щонайменше вдвічі», – стверджує він.

На відміну від закону про «інвестиційних нянь», за словами Наталухи, тут немає обмежень щодо обсягу інвестиції чи кількості працівників – будь-яка компанія, що працює на території індустріального парку, може отримати податкові пільги. «Держава зможе залучати міжнародних інвесторів та конкурувати з іншими країнами», – каже він.

Окрім нульового мита та скасування податку на прибуток законопроєкти також передають право органам місцевого самоврядування самостійно встановлювати податок на землю для індустріальних парків.

Що насправді думає про законопроєктах бізнес? Forbes публікує скорочені та відредаговані для зрозумілості думки.

Василь Хмельницький, фундатор холдингової компанії UFuture; власник індустріального парку «Біла Церква»

Для нашого індустріального парку нові закони нічого не змінять. Наразі наш парк повністю укомплектований (у нас на території 11 заводів), а закон зворотної сили не має. Але те, що ці закони прийнято, – для країни чудовий знак. Це нові робочі місця, виплата податків та колосальний буст для економіки країни.

Так, закони поки що неідеальні, і ми бачимо, що сусідня Польща пропонує набагато більше пільг для іноземних інвесторів. У нашій країні зараз багато ризиків для інвесторів та підприємців, а там, де більше ризиків, має бути більше пільг. За однакових умов інвестори обиратимуть Польщу чи Туреччину, а нам треба, щоб вони інвестували в Україну.

Почнуть діяти закони, розвиватимуться перші індустріальні парки, будуватимуться перші заводи – ми побачимо перші успіхи та недоліки. Слідом за цим закон трансформуватимуть на краще.

Хоч якими би були пільги, індустріальні парки – це точки зростання для всієї країни. Бізнес може допомагати, але системно цим має займатися держава. І створювати тут такі умови, щоб таланти та професіонали не виїжджали з країни, а залишалися розвивати свої регіони. І щоб усім, хто встиг виїхати, було вигідно повернутися.

Михайло Сакун, інвестиційний директор Dragon Capital

Ці закони глобально не змінять плани Dragon Capital – наша компанія близько року тому почала розвивати індустріальні парки. Вже зараз ми будуємо перші черги в наших парках М10 у Львові та Е40 у Києві. Очікуємо на підвищення цікавості потенційних партнерів до наших проєктів, коли закони будуть прийняті.

В інших країнах для резидентів індустріальних парків діють податкові пільги, і ми раді, що Україна також пішла цим шляхом. Але багато залежатиме від реалізації передбачених пільг на практиці.

Наші потенційні партнери уважно стежать за пільговими умовами нашої країни. Очікуємо, що закони стануть позитивним стимулом для розширення виробництва в Україні.

Павло Шеремет, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи та ексміністр економіки

Багато хто думає, що все зацвіте, як у Китаї чи Польщі, якщо у нас зʼявляться індустріальні парки. Але в нас уже були такі парки в Радянському Союзі, і користі від них було небагато. Якщо українські індустріальні парки не будуть заповнені підприємцями, нічого з цього не вийде.

У нас нема інвестицій не тому, що нема індустріальних парків, а тому, що країна для них не приваблива. За рейтингом The Heritage Foundation, Україна – єдина в Європі, де немає вільної економіки. Основне, що має зробити держава, – дати підприємцям економічну свободу. Політична у нас поки що є.

Проблеми України: податкове адміністрування, непрозорість управління та неефективна судова система, а також дефіцит бюджету. Держава перекриває свій дефіцит грошима з фінансового ринку, і підприємцям просто не вистачає грошей.

Віталій Баранніков, директор «Екополіс ХТЗ» групи DCH

Це важливі документи, спрямовані на отримання пільг як для резидентів, так і керівників підприємств індустріальних парків. Для нас важливі зміни – це:

  • нульова ставка на прибуток за умови, що резидент працює у парку 10 років;
  • пільга з ПДВ на ввезене обладнання для будівництва парків;
  • можливість отримання пільг із місцевих податків, а саме зниження податку на землю і комунального податку;
  • нульова ставка мита на матеріали та обладнання для будівництва парку.

Прийняття цих законів дає можливість говорити про реальну державну підтримку розвитку індустріальних парків та залучення іноземного капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні