Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували активи компанії російського олігарха Молчанова на 2 млрд грн. Майно передано в управління АРМА

Подільська окружна прокуратура міста Києва за ініціативи СБУ передала в управління АРМА активи підприємства, яке належить громадянину РФ, на 2 млрд грн. Раніше Державне бюро розслідувань провело обшуки на підприємстві, яке входить до будівельної групи «ЛРС» російського олігарха Андрія Молчанова.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що у Київській області працює підприємство, яке виготовляє вироби із бетону, газобетону, а також постачає бетоноконструкції для будівництва житлових та промислових об’єктів. Кінцевим власником цього підприємства є громадянин РФ, який входить до найближчого оточення президента РФ. 
  • За даними ДБР, йдеться про обухівське підприємство «АЕРОК». Воно входить до російської будівельної групи «ЛСР», контрольним пакетом якої володіє російський олігарх Андрій Молчанов. Forbes не знайшов у держреєстрі інших компаній, якими Молчанов володіє особисто або через номінального власника ТОВ «АЕРОК» – німецьку AEROC Investment Deutschland GmbH.
  • Щоб уникнути міжнародних санкцій та постачати товар на тимчасово окуповані території України, керівництво компанії здійснило ребрендинг торгової марки, заявили в СБУ.
  • Під час слідства арештовано корпоративні права підприємства у вигляді статутного капіталу в розмірі понад 437 млн грн, нерухоме та рухоме майно орієнтовною вартістю 1,5 млрд грн, грошові кошти на рахунках на загальну суму понад 104 млн грн. Наразі це майно передано в управління АРМА.

Контекст

Андрій Молчанов володіє контрольним пакетом (50,33%) будівельної групи «ЛСР», одного з найбільших забудовників у РФ. Вітчим Молчанова Юрій працював разом із Путіним у СПбДУ, вони обидва відповідали за міжнародні звʼязки. Сам Андрій Молчанов із 2008-го до 2013 року представляв Ленінградську область у Раді Федерації, очолював комітет у справах СНД. До війни російський Forbes оцінював статки Молчанова у $1,2 млрд, він посідав 104-те місце у списку найбагатших людей РФ.

У 2018 році мінфін США вніс групу «ЛСР» та її гендиректора до «кремлівського списку» – переліку суб’єктів (фізичних та юросіб), безпосередньо наближених до президента РФ Путіна.

У місті Обухів Київської області зареєстрована компанія «АЕРОК». Основний вид діяльності – виготовлення виробів із бетону для будівництва. Власником компанії є ПАТ «Група ЛСР», свідчать дані Youcontrol. Даних, що Молчанов володіє ще якимись активами в Україні немає.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні