Категорія
Новини
Дата

Уряд хоче запровадити додатковий збір на валютообмінні операції для зменшення тиску на гривню

В Україні можуть запровадити додатковий митний збір – уряд обговорює концепцію. Про це в інтерв’ю УНІАН сказав міністр фінансів Сергій Марченко. Кабмін планує запровадити 10% збір на валютообмінні операції для купівлі імпортних товарів та послуг, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Питання про додатковий митний збір нині обговорюється, але остаточної концепції ще немає, зазначив Марченко.
  • «Така ініціатива може не мати назви додаткового митного збору, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції на купівлю імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому коли і в якому вигляді буде введено збір, говорити зарано», – повідомив міністр фінансів.
  • За словами Марченка, динаміка податкових і митних надходжень починає покращуватися. Якщо в березні надходження з митниці були 7 млрд грн, то в липні – вже понад 22 млрд грн, що складає більш як 56% планових довоєнних показників. 
  • Доповнено. Член профільного комітету Верховної Ради, народний депутат Ярослав Железняк підтвердив, що уряд готує законопроєкт про додатковий збір. За його словами, він стосуватиметься імпорту. «Тут варто зазначити, що обрали концепцію не додаткових імпортних мит (яка складна в адмініструванні), а запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг», – пояснив він. 
  • Железняк зазначив, що, за розрахунками уряду, це має зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню. Очікується, що Кабмін внесе законопроєкт найближчими тижнями.

Контекст

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету, і це майже вдвічі перевищує попередні запити, повідомив у коментарі для Financial Times радник президента з економічних питань Олег Устенко. За його словами, ці кошти мають покрити витрати на екстрене житло та ремонт житла для мільйонів людей, а також профінансувати базовий мінімальний дохід для людей, які втратили роботу.

Надходження до державного бюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні