Категорія
Новини
Дата

Дефіцит держбюджету в липні скоротився майже в 40 разів. Одна з причин – скасування податкових пільг на імпорт

У липні 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомило Міністерство фінансів з посиланням на дані Держказначейства. Дефіцит держбюджету в порівнянні з попереднім місяцем скоротився майже у 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За січень-липень держбюджет виконано з дефіцитом у сумі 412 млрд грн, у тому числі, загальний фонд – у сумі 411,3 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду дефіциту у 743,4 млрд грн. 
  • Від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів держбюджет отримав 35,4 млрд грн (зібрано 35,4 млрд, відшкодовано 0,6 млн грн).
  • Надходження від ПДВ із ввезених на митну територію України товарів склали 20,2 млрд грн. 
  • Серед інших надходжень: податок на доходи фізосіб та військового збору – 13,3 млрд грн; акцизний податок – 7,8 млрд грн; податок на прибуток підприємств – 4,8 млрд грн; рентна плата за користування надрами – 3,6 млрд грн; ввізне та вивізне мито – 1,9 млрд грн.
  • Також у липні до загального фонду держбюджету надійшло 80,4 млрд грн міжнародної допомоги (грантів).
  • Надходження єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування у липні 2022 року становили 34,3 млрд гривень.
  • Зокрема, суттєві зміни у надходженнях у липні були зумовлені скасуванням з 1 липня 2022 року окремих пільг з оподаткування товарів, що ввозяться платниками єдиного податку, а також транспортних засобів, що ввозяться громадянами, зазначили в Мінфіні.

Контекст

За даними Мінфіну, у червні фактичний дефіцит держбюджету становив 141,2 млрд грн, у тому числі загального фонду – 134,9 млрд грн. За січень-червень – 405,2 млрд грн, у тому числі загальний фонд – 406,1 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду у сумі 642,6 млрд грн.

У березні Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни. Підприємствам з обігом до 10 млрд грн дозволили перейти на сплату єдиного податку. Замість ПДВ та податку на прибуток підприємці можуть платити лише 2% від обороту. Фізичні особи-підприємці 1-ї та 2-ї груп дозволили сплачувати єдиний податок на добровільній основі.

Також Верховна Рада звільнила від сплати податків при ввезенні транспортних засобів в Україну. Зміни набули чинності з 1 квітня. Державна митна служба повідомляла, що менш ніж за місяць з ЄС до України без мит ввезли понад 19 000 авто. Від цього бюджет недоотримав понад 2 млрд грн.

Надходження державного бюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв міністр фінансів Сергій Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн у березні. За словами міністра, це пов’язано в тому числі із скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня парламент скасував запроваджені на початку квітня пільги при розмитненні автомобілів й повернув мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набрав чинності з 1 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні