Категорія
Новини
Дата

В Україні починається нова хвиля коронавірусу. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% – НАН

1 хв читання

В Україні починається чергова хвиля захворюваності на COVID-19. В Національній академії наук України очікують стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників

Ключові факти

  • Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів.
  • Середня кількість нових виявлень в Україні склала до 4540 осіб на день. Середня кількість нових випадків дорівнюватиме 6202 (SEIR_U), 4795 (Prophet) протягом тижня 12–18 січня та 7072 (SEIR_U), 4735 (Prophet) – протягом тижня 19–25 січня, прогнозують в НАН.
  • Середня кількість летальних випадків становить 158 смертей на день у середньому за останній тиждень. Летальність зросла до 3,2–3,3% для дат 4–5-тижневої давнини. Таке зростання відбулось переважно за рахунок змін у віковій структурі хворих і не має стосунку до патогенних властивостей вірусу, зазначають у НАН. В останні три-пʼять днів серед хворих зросла частка молоді до 35 років, котра, зокрема, стала частіше потрапляти до лікарень.
  • Враховуючи дані про заразність штаму Омікрон та епідемічних тенденцій низки країн світу, у НАН вважають, що очікується стрімкіше, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул та сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії.
  • За даними МОЗ, в Україні минулої доби, 11 грудня, виявили 7 117 нових випадків коронавірусної хвороби.

Контекст

Україна загалом слідує тенденціям країн Східної Європи з невеликою затримкою у часі. Оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій у даних, то зараз важко оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії, зазначають у НАН. У понеділок США повідомили про 1,35 млн нових випадків зараження коронавірусом. Це найвищий показник у світі. У Китаї ще одне місто закрито на карантин, рекордна кількість заражень фіксується у Франції, Швеція запроваджує нові обмеження. Швидше за все Омікрон заразить половину населення Європи, попереджають у ВООЗ. Проте експерти цієї організації вважають, що поки зарано ставитися до Омікрону як до грипу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні