Категорія
Новини
Дата

В Україні створили мапу стійких до блекаутів інтернет-провайдерів

Мінцифри разом із ЛУН Місто створили мапу, де можна перевірити, чи готовий інтернет-провайдер до можливих знеструмлень. Про це йдеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Мапа наразі доступна для жителів Києва. У планах – масштабувати її на інші великі міста України.
  • На мапі доступний функціонал, який дає змогу перевірити готовність провайдера до відключень електрики; знайти найближчих провайдерів, які забезпечують інтернет від 4 до 72 годин; дізнатися вартість підключення та щомісячну абонплату за інтернет-послуги; звернутися до провайдера та подати заявку на підключення до інтернету, стійкого до знеструмлень.
  • Крім того, є можливість залишити фідбек та вказати, чи доступний інтернет від провайдера під час відключень. Відгук відображатиметься для інших користувачів. 
В Україні створили мапу стійких до блекаутів інтернет-провайдерів /Фото 1

Контекст

Минулорічні блекаути примусили провайдерів вкладатися в енергоефективний інтернет. Ті, хто зміг забезпечити зв’язок під час відключень світла, отримали чимало нових абонентів. У 2023-му історія повторюється. 

Користувачам провайдерів, що працюють на стійкій до відключень електрики технології PON, радять заживити роутер від стороннього джерела на кшталт повербанку. Тим, кому так не пощастило, радять знайти провайдера з PON-підключенням, а для пришвидшення процесу скооперуватися з сусідами.

В Україні доступ до PON-підключення мають лише 37% абонентів, повідомив за три дні до того директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик. У Києві, за його даними, цей показник критично низький – 9%. На Київщині, Рівненщині, Тернопільщині – навпаки, близько 60% користувачів забезпечені стійким до блекаутів оптичним з’єднанням.

Частково це технологічний парадокс. Інтернет-мережі мільйонників та обласних центрів будувалися приблизно 15 років тому, коли PON був непопулярний. 

Як компанії готуються до осені–зими, чиї клієнти будуть з інтернетом і чи можна на цьому заробити, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні