Категорія
Новини
Дата

В Україні створять реєстр виробників винограду та вина. Верховна Рада ухвалила законопроєкт

2 хв читання

Верховна Рада України прийняла в цілому проєкт закону про виноград та продукти виноградарства (№9139), повідомляє Мінагрополітики. Метою документу є створення реєстру, який, зокрема, включатиме інформацію про виробників винограду і виробників виноробної продукції. Закон набирає чинності з 1 січня 2026 року.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з пояснювальною запискою, метою проєкту є створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр». Ця система включатиме відомості про: виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки, обов’язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію. Внесення відомостей до реєстру буде обов’язковим і забезпечуватиме ефективне адміністрування та державну підтримку галузі виноградарства та виноробства.
  • Закон має привести у відповідність норми галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил та імплементації положень Регламентів ЄС.
  • Основними положеннями Закону передбачається:
  1. створити систему «Виноградарсько-виноробний реєстр»;
  2. привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі екологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих у країнах ЄС;
  3. запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;
  4. визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;
  5. ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
  6. передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;
  7. імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;
  8. встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їхні повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюють за порушення вимог, визначених законом.
  • Очікується, що прийняття закону дасть змогу забезпечити громадян високоякісною продукцією, виробленою за міжнародними правилами, а також створити нові робочі місця та сприятливі умови щодо розвитку суб’єктів господарювання.

Контекст

Нещодавно уряд розширив програму «єРобота» для аграріїв за напрямком створення нових садів і теплиць. Очікується, що більше українських виноробів зможуть скористатися грантами. Зокрема, додалась можливість виноробам скористатися грантами, аби вони могли висаджувати власні виноградники. Одночасно буде прибрано умову, що при висадці виноградників необхідне встановлення системи зрошення.

Урядовий проєкт «єРобота» є однією зі складових політики «Зроблено в Україні» та включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності й створення робочих місць. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд