Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про викриття російської фінансової піраміди на $40 млн

В Україні викрито шахрайську схему, що діяла під виглядом «інвестиційного проєкту Life is good», повідомила пресслужба СБУ. Організатори обдурили понад 1000 осіб та отримали внаслідок шахрайства майже $40 млн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Організатори «інвестиційного проєкту» пропонували клієнтам перераховувати гроші на рахунок компанії, яка нібито «примножує» вкладений капітал.
  • Збільшення інвестицій, за версією шахраїв, забезпечували «дивіденди» від торгівлі акціями світових підприємств. Також зловмисники заохочували клієнтів приводити до проєкту нових учасників.
  • Насправді всі отримані кошти переводились на криптогаманці та рахунки організаторів у різних банках.
  • Проєкт до 2017 року діяв на території Росії, потім організатори розширили географію діяльності на Україну – завдяки рекламній кампанії в інтернеті та відкриттю офісу в Києві.
  • Після початку повномасштабної війни схема роботи змінилась: залучення коштів відбувалось через мережу обмінних пунктів криптовалюти по території України.
  • В результаті обшуків у організаторів вилучені докази протиправної діяльності та сувенірна й рекламна продукція, що використовувалась для залучення «інвесторів».

Контекст

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку днями оновила список ненадійних інвестиційних проєктів, додавши пʼять нових компаній, а також оприлюднила «10 ознак сумнівності інвестиційного проєкту».

В Україні за час повномасштабної війни активізувались шахраї, які збирають гроші під виглядом допомоги українцями, але насправді – просто отримують кошти та зникають.

Крім розповсюджених схем «фінансових пірамід», шахраї освоїли схеми привласнення соцвиплат для українців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні