Категорія
Новини
Дата

Шахраї викрали 10 млн грн під виглядом оформлення соцвиплат з «єПідтримки»

Правоохоронці викрили учасників двох злочинних організацій у привласненні 10 млн грн з банківських карток громадян, повідомляє Офіс генерального прокурора

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Шахраї розповсюджували фішингові посилання під виглядом соціальних виплат від Європейського фонду, президента України, «єПідтримки».
  • За фішинговими посиланнями громадяни вводили свої персональні дані та дані банківських карток. 
  • Учасники злочинної організації, отримуючи доступ до рахунків потерпілих, здійснювали із них перерахування коштів, в тому числі кредитних – вже встановлено майже 150 постраждалих та суму збитків у розмірі 10 млн грн.
  • Крім цього, одне із угруповань заволоділо коштами громадян під час закупівлі військового спорядження, яке планувалося передати ЗСУ.
  • Правоохоронці провели понад 40 обшуків по всій території України, дев’ять учасників затримані. Щоб відшкодувати завдані збитки, майно злочинців арештували.

 Контекст

21 березня розпочалися виплати фіндопомоги за програмою «єПідтримка» у зв’язку із втратою частини заробітної плати особам, робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок війни в Україні. Вже наступного дня кошти отримали майже 500 000 українців, повідомляло Мінцифри.

Допомога в 6500 грн передбачалася ФОПам усіх груп (які сплатили ЄСВ за четвертий квартал 2021 року), найманим працівникам, за яких сплачується ЄСВ, із регіонів, де ведуться активні бойові дії.

На початку серпня стало відомо, що в межах програми «єПідтримка» понад 25 000 осіб отримали виплату 6500 грн помилково, про це сказав в інтервʼю УНІАН міністр фінансів Сергій Марченко. Загалом було виплачено 165,9 млн грн. «Було виявлено 25 524 особи, які є працівниками бюджетних установ і не мали права на отримання відповідної допомоги», – зазначив Марченко.

Станом на 11 липня на небюджетний рахунок Мінекономіки вже повернуто близько 12 млн грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні