Категорія
Новини
Дата

Поліція Чорногорії звинуватила засновника стейблкоїна TerraUSD До Квона у підробці документів. Напередодні його затримали

Поліція Чорногорії в пʼятницю, 24 березня, офіційно звинуватила До Квона, криптовалютного підприємця, у підробці офіційних документів після арешту в аеропорту Підгориці, пише Reuters. Квона звинувачують у шахрайстві з криптовалютними активами на $40 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До Квона, громадянина Південної Кореї, і другого підозрюваного було затримано в аеропорту в четвер, 23 березня, при спробі сісти на рейс до Дубаї.
  • У заяві поліції сказано, що в їхньому багажі було виявлено підроблені паспорти Коста-Рики та окремий комплект бельгійських паспортів.
  • Двох підозрюваних було звинувачено судом Підгориці у підробці офіційних документів, йдеться у повідомленні.
  • «До завершення (судового) розгляду їх буде доставлено до слідчого судді… для подальших дій відповідно до міжнародного ордеру (на арешт)», – йдеться у повідомленні.
  • Стосовно цих двох осіб було видано міжнародні ордери «для забезпечення їхньої присутності … у Південному окружному суді Сеула за підозрою у скоєнні низки злочинних дій у сфері економіки».
  • За кілька годин після затримання Квона в Підгориці Окружний суд США на Манхеттені оприлюднив обвинувальний акт за вісьмома пунктами проти нього.
  • Обвинувальний акт, винесений у четвер, звинувачує Квона, який став співзасновником Terraform Labs і розробив валюти TerraUSD і Luna, за двома пунктами – у шахрайстві (з цінними паперами, з використанням електронних засобів, з товарами) та змові.
  • Квон ховався від правосуддя кілька місяців. Влада Південної Кореї видала ордер на його арешт у вересні минулого року. Південнокорейська поліція заявила в пʼятницю, що особу підозрюваного, заарештованого в Чорногорії, було підтверджено після того, як його відбитки пальців співпали з інформацією, що є у Національному поліцейському управлінні країни (KNPA).

Контекст

Квону і Terraform Labs також предʼявила позов Комісія з цінних паперів і бірж США за ймовірну організацію шахрайства з криптовалютою, що призвело до збитків у мільярди доларів за рахунок продажу низки цифрових активів, неналежним чином зареєстрованих в регулюючих органах.

SEC заявила, що ймовірне шахрайство мало місце в період із квітня 2018 року до травня 2022 року.

Саме з крахом TerraUSD і Luna почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether.

Безпрецедентна криза довіри на криптовалютних ринках призвела до банкрутства таких компаній, як Celsius і Three Arrows Capital.

У вересні минулого року суд Південної Кореї видав ордер на арешт Квона, а Інтерпол, як повідомляється, випустив «червоне повідомлення» – заклик до міжнародних правоохоронних органів «знайти і тимчасово заарештувати людину, на яку чекає екстрадиція, видача чи аналогічні судові дії».

Після зникнення Квон продовжував робити заяви у соціальних мережах, не повідомляючи про своє місцезнаходження.

За даними Bloomberg, що саме спровокувало крах проєкту Квона, залишається загадкою. Влада США розслідувала можливі звʼязки із Семом Бенкманом-Фрідом, чия біржа FTX і фірма Alameda Research у листопаді збанкрутували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні