Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше провели збори акціонерів у електронному форматі

В Україні успішно проведено перші збори акціонерів у електронному форматі через авторизовану Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) електронну систему. Про це повідомив Центральний депозитарій, який супроводжував процес проведення е-зборів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збори провела 20 березня 2024 року одна з компаній групи МХП Юрія Косюка.
  • Електронні збори відкривають нові перспективи для ефективного управління та забезпечують прозорість у процесі прийняття рішень. Це важливий крок у розвитку корпоративного управління та зміцненні довіри акціонерів, йдеться у повідомленні НДУ.
  • «Цей механізм проведення зборів зрозумілий іноземним інвесторам, що може зробити нашу економіку привабливішою для залучення коштів», – зазначив Руслан Магомедов, голова НКЦПФР.
  • На відміну від дистанційної форми, електронний формат передбачає проведення загальних зборів фактично день в день, пояснив ЕП член НКЦПФР Максим Лібанов. Спершу акціонер авторизується в розробленій НДУ електронній системі «Велетень». У форматі, який схожий на заповнення декларації держслужбовцями, він віддає свої голоси за ті чи інші рішення та відправляє сформований документ до НДУ. Останній впродовж одного дня формує протокол загальних зборів.
  • Електронний формат проведення загальних зборів, як і дистанційний не безкоштовний – що за одну, що за другу послугу емітентам доведеться сплатити приблизно 10 000 грн.
  • Скористатись послугою можуть будь-які акціонерні товариства, окрім корпоративних інвестиційних фондів, а також товариства з обмеженою відповідальністю, які перевели облік своїх часток до НДУ.

Контекст

До пандемії Covid-19 в Україні загальні збори акціонерів проводились лише в очному форматі – власники часток збирались у встановленому місці, де за допомогою бюлетенів голосували за ті чи інші рішення. Але спочатку через карантинні обмеження, а з лютого 2022 року через воєнний стан, цей формат замінили виключно на дистанційний. Він передбачає, що власник частки в капіталі компанії отримує на електронну пошту документи, які самостійно роздруковує, заповнює та відправляє до депозитарної установи, а та – до НДУ. Верифікація (підтвердження наявності кворуму, правильності заповнення бюлетенів та встановлення кількості голосів по кожному з питань) займає до 10 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні