Категорія
Новини
Дата

В Україні знову зʼявився чорний ринок бурштину – Мазепа

1 хв читання

Власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що після трирічної перерви в Україну повернувся чорний ринок бурштину. Про це він сказав в інтервʼю «Економічній правді», відповідаючи на питання про справи в бурштиновому бізнесі.

Ключові факти 

  • «Бурштиновий бізнес так собі… В Україні знову з’явився чорний ринок бурштину», – заявив Ігор Мазепа, який інвестував у видобування бурштину. 
  • За його словами, «чорні копальники», які копали бурштин останні 15 років і зникли десь три роки тому, знову з’явилися. «Ми бачимо це по тому, що вони конкурують з нами на тих же самих ринках», – наголосив інвестбанкір.
  • Він наголосив, що ціна на бурштин у нелегалів на 20–30% менша, бо вони «не платять жодних рент та рекультивацій.»
  • «Я раніше ніколи не міг кваліфіковано сказати про митницю, наприклад, що вона «дирява», але зараз це можу сказати напевно. Весь цей нелегальний бурштин, а це тонни на місяць, точно нелегально викопується», – наголосив Мазепа.

Контекст

У 2017 році Мазепа став співвласником компанії «Центр Сонячне ремесло», яку в 2007 році заснувала Галина Симха. До 2009 року вона вклала в розвідку родовища 5,5 млн грн. У 2017 році для розвитку бізнесу підприємиця вирішила залучити інвестора. Протягом пʼяти-шести років компанія планує відпрацювати ділянку біля смт Володимирець Рівненської області, на якій залягає близько 40 т бурштину. У травні 2021 року підприємство почало видобуток.

За даними Держгеонадр, Україна посідає третє місце в світі після Польщі та Росії за розвіданими запасами бурштину – близько 1430,8 т. Більша частина покладів знаходиться у Волинській, Рівненській, Житомирській і Київській областях. За даними міністерства екології за 2015 рік щороку в Україні видобувається близько 120–300 т нелегального бурштину. Легальний видобуток у 2019 році становив 2,8 т. Законний видобуток – справа трудомістка, потрібно отримати ліцензію і необхідні дозвільні документи, узгодити бізнес-план у державних відомствах та інвестувати у видобуток. В основному легальний видобуток готові потягнути державні та комунальні підприємства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд