Категорія
Новини
Дата

В Україні знову зʼявився чорний ринок бурштину – Мазепа

Власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що після трирічної перерви в Україну повернувся чорний ринок бурштину. Про це він сказав в інтервʼю «Економічній правді», відповідаючи на питання про справи в бурштиновому бізнесі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Бурштиновий бізнес так собі… В Україні знову з’явився чорний ринок бурштину», – заявив Ігор Мазепа, який інвестував у видобування бурштину. 
  • За його словами, «чорні копальники», які копали бурштин останні 15 років і зникли десь три роки тому, знову з’явилися. «Ми бачимо це по тому, що вони конкурують з нами на тих же самих ринках», – наголосив інвестбанкір.
  • Він наголосив, що ціна на бурштин у нелегалів на 20–30% менша, бо вони «не платять жодних рент та рекультивацій.»
  • «Я раніше ніколи не міг кваліфіковано сказати про митницю, наприклад, що вона «дирява», але зараз це можу сказати напевно. Весь цей нелегальний бурштин, а це тонни на місяць, точно нелегально викопується», – наголосив Мазепа.

Контекст

У 2017 році Мазепа став співвласником компанії «Центр Сонячне ремесло», яку в 2007 році заснувала Галина Симха. До 2009 року вона вклала в розвідку родовища 5,5 млн грн. У 2017 році для розвитку бізнесу підприємиця вирішила залучити інвестора. Протягом пʼяти-шести років компанія планує відпрацювати ділянку біля смт Володимирець Рівненської області, на якій залягає близько 40 т бурштину. У травні 2021 року підприємство почало видобуток.

За даними Держгеонадр, Україна посідає третє місце в світі після Польщі та Росії за розвіданими запасами бурштину – близько 1430,8 т. Більша частина покладів знаходиться у Волинській, Рівненській, Житомирській і Київській областях. За даними міністерства екології за 2015 рік щороку в Україні видобувається близько 120–300 т нелегального бурштину. Легальний видобуток у 2019 році становив 2,8 т. Законний видобуток – справа трудомістка, потрібно отримати ліцензію і необхідні дозвільні документи, узгодити бізнес-план у державних відомствах та інвестувати у видобуток. В основному легальний видобуток готові потягнути державні та комунальні підприємства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні