Категорія
Новини
Дата

В Україні зростає кількість готелів та хостелів, внутрішній туризм сприяє розвитку індустрії – дослідження

2 хв читання

З початку війни в Україні зруйновано або пошкоджено щонайменше 12 готелів; у 2024–2026 роках заплановано відкриття 45 готельно-апартаментних комплексів і 108 котеджних містечок готельного типу; драйвер для зростання готельної індустрії – внутрішній туризм. Про це йдеться в дослідженні компанії Ribas Hotels Group. 

Готельний ринок відіграє важливу роль у розвитку економіки України: створює робочі місця, наповнює держбюджет, приносить валюту та сприяє розвитку інших галузей.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • Загальна кількість колективних засобів розміщення в Україні, починаючи з 2013-го, скорочується в середньому на 175 об’єктів на рік. До цього призвели окупація АР Крим, пандемія коронавірусу, вторгнення РФ, тимчасова окупація Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей.
  • Найбільші темпи скорочення в динаміці демонструють: туристичні бази, табори, кемпінги (-33,5%); пансіонати з лікуванням (-22,5%), оздоровчі заклади (-83,3%), санаторії–профілакторії (-8,5%), бальнео- та грязелікарні (-11,1%), бази та пансіонати відпочинку (-24,2%).
  • Кількість готелів (+9,1%), мотелів (+10,7%), хостелів (+28,7%) у динаміці зростає, навіть попри негативний вплив, спричинений бойовими діями. 
  • З початку війни в Україні зруйновано або пошкоджено принаймні 12 готелів: ALFAVITO Київ (229 номерів), Grand Admiral Resort (64), «Бабусин Сад» (30), «Україна» Чернігів (99), Optima Collection Харків (205), SV Park Харків (17), Grande Pettine Одеса (91), Play Hotel by Ribas Херсон (25), Sunrise Park (24) та Optima у Запоріжжі, «Optima Рівер» (98) та «Інгул» (40) у Миколаєві.
  • На середину 2024 року в Україні функціонували 2017 готелів: міжнародні – 1,1%; національні мережеві – 5,1%; готелі різних форматів – 80,3%; мотелі – 9,6%; хостели – 3,9%.
  • Поступово збільшується кількість міжнародних готелів. У травні 2017-го відкрився Park Inn by Radisson Troitska, у листопаді 2017-го – Mercure Kyiv Congress, у березні 2018-го – Aloft / SkyLoft, у серпні 2022-го – Best Western Plus Market Square Lviv. 
  • Наступний суттєвий сплеск зростання чисельності готелів під управлінням міжнародних операторів очікується одразу після завершення війни – орієнтовно 2026 рік, йдеться в дослідженні.
  • Зростає чисельність мережевих готелів під управлінням національних операторів. Переважно йдеться про мережі Ribas Hotels та Optima Hotels у Буковелі / Східниці / Яремче, Вінниці, Луцьку, Хмельницькому, Чернівцях тощо.
  • До 2026 року планується реалізувати 45 нових проєктів готельно-апартаментних комплексів, що додадуть 6670 номерів до ринку, а також 108 котеджних містечок готельного типу. 
  • В середині 2024 року середня завантаженість номерного фонду стабілізувалася в діапазоні 34–38%, а в окремих популярних регіонах перевищує 60–70% – Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська області, що зіставно з показниками провідних центрів туризму світу.

Контекст

У перші місяці війни готельний бізнес фактично завмер. Потік гостей зупинився, усі заплановані івенти й туристичні / бізнес-поїздки довелося скасувати. У центральній, південній та східній частинах країни показник відмов від бронювання виріс до 85–98%. Через небезпеку сотні тисяч людей виїжджали з рідних міст на захід України, тому готелі там були переповнені. 

Внутрішні подорожі та переміщення тимчасово переселених осіб суттєво сприяють відновленню галузі. 13 областей України, зокрема Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, вже перевищили туристичні доходи довоєнного 2021 року, за даними Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ). Це може свідчити про те, що внутрішній туризм стає одним із ключових елементів відновлення індустрії гостинності.

Серед найпопулярніших туристичних локацій України – гірськолижні комплекси «Буковель» та «Драгобрат», експедиції на Говерлу, курорти Чорного моря, фортеці, замки та палаци України, два природні парки (рожеві озера, водоспади, каньйони) тощо.

Структура туризму значно варіюється залежно від регіону та окремих років, однак в середньому формується на 46,3% з іноземних та 53,7% внутрішніх гостей.

За перші шість місяців 2024 року суб’єкти туристичної галузі сплатили 1,2 млрд грн податків до держбюджету. Ця сума на 39% більша порівняно з показниками аналогічного періоду минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд