Категорія
Новини
Дата

В Україну повертається більше громадян. Прикордонники фіксують різке зростання пасажиропотоку

1 хв читання

За липень кордон України перетнуло на близько 600 000 осіб більше, ніж за червень, а кількість українців, які повертаються, більша, ніж тих, хто виїжджає. Про це повідомила пресслужба Держприкордонслужби.

Ключові факти

  • Загалом у липні кордон з країнами ЄС та Молдовою перетнули понад 3,8 млн осіб, що на близько 1 млн осіб більше, ніж у травні. У відомстві пояснили, що зростання пасажиропотоку відбулося через закінчення навчального року в українських школах. 
  • На початку літнього сезону кількість українців, які їхали з України, переважала, але зараз ця ситуація змінилася, наголошується у пресрелізі Держприкордонслужби. 
  • Частка українців серед осіб, які перетинають кордон, складає понад 85%. Переважно це жінки, діти, літні люди.
  • Більш ніж половина пасажиропотоку припадає на українсько-польську ділянку кордону, особливо кількість охочих перетнути кордон зростає з п’ятниці по понеділок, зазначається у повідомленні. Через це перед пунктами пропуску можуть виникати скопичення осіб і транспорту. 
  • Щоб не простоювати у чергах, прикордонники рекомендують за можливості обирати маршрути через пункти пропуску, які менш завантажені: «Смільниця», «Грушів» і «Угринів» або перетинати кордон у дні, коли пасажиропотік менший.

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхали за межі країни. На середину березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців. За даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. 

Кількість людей, які виїхали з України, донедавна перевищувала кількість тих, хто повернувся. 

З початку 2023 року зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн та приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуації в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні