Неповернення працездатних жінок в Україну коштуватиме 10% довоєнного ВВП – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Неповернення працездатних жінок в Україну коштуватиме 10% довоєнного ВВП – Bloomberg

2 хв читання

Getty Images

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку, пише Bloomberg. За оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

Ключові факти

  • Чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати Україну, що пояснює, чому 68% українських біженців становлять жінки.
  • За словами Ісакова з Bloomberg Economics, неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це $20 млрд на рік за найгіршого сценарію.
  • Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети. 
  • У сукупності українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину від 37,3 млн населення, яке, за словами уряду, проживало на території, яку він контролював до початку повномасштабного вторгнення.
  • І хоча деякі з тих, хто був переміщений усередині країни, все ще можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живе за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво в інших місцях.
  • Багато біженців, ймовірно, згодом повернуться. Тим не менш, існує мало гарантій щодо того, скільки саме, і переконати їх повернутися стає все важче, чим довше триває війна: за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, знадобилося майже десятиліття після закінчення останньої війни в Європі, в Боснії в 1990-х роках, для повернення додому половини з 2 млн біженців і ВПО.
  • За підрахунками Ісакова, аналогічний результат для України, за якого повертається половина всіх біженців, коштуватиме економіці $10 млрд на рік. Це 5% ВВП з урахуванням того, що деякі чоловіки та сімʼї переїжджають до тих жінок, які вирішили залишитися за кордоном.

Контекст

На 14 березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців, за даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. Загалом із 24 лютого 2022 року зафіксовано 19,5 млн переміщень з України за кордон, а в Україну – понад 11 млн.

Кількість людей, які виїхали з України, продовжує перевищувати кількість тих, хто повернувся: з початку 2023 року зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн та приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад в Україну. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається в оновленому звіті ООН «Ситуації в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

У 2022 році в Україну переказали майже $13 млрд, що на $1 млрд, або на 7%, менше, ніж у 2021 році. З початком 2023 року тренд зі скорочення продовжився. Обсяги приватних грошових переказів у січні 2023 року у порівнянні з січнем минулого року зменшилися на 14,4% та становили $967 млн.

У червні понад 40 провідних світових компаній колективно зобовʼязалися надати понад 250 000 біженців з України та інших країн роботу та навчання по всій Європі. Серед брендів – Hilton, Marriott International та Amazon.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні