Неповернення працездатних жінок в Україну коштуватиме 10% довоєнного ВВП – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Неповернення працездатних жінок в Україну коштуватиме 10% довоєнного ВВП – Bloomberg

Getty Images

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку, пише Bloomberg. За оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати Україну, що пояснює, чому 68% українських біженців становлять жінки.
  • За словами Ісакова з Bloomberg Economics, неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це $20 млрд на рік за найгіршого сценарію.
  • Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети. 
  • У сукупності українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину від 37,3 млн населення, яке, за словами уряду, проживало на території, яку він контролював до початку повномасштабного вторгнення.
  • І хоча деякі з тих, хто був переміщений усередині країни, все ще можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живе за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво в інших місцях.
  • Багато біженців, ймовірно, згодом повернуться. Тим не менш, існує мало гарантій щодо того, скільки саме, і переконати їх повернутися стає все важче, чим довше триває війна: за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, знадобилося майже десятиліття після закінчення останньої війни в Європі, в Боснії в 1990-х роках, для повернення додому половини з 2 млн біженців і ВПО.
  • За підрахунками Ісакова, аналогічний результат для України, за якого повертається половина всіх біженців, коштуватиме економіці $10 млрд на рік. Це 5% ВВП з урахуванням того, що деякі чоловіки та сімʼї переїжджають до тих жінок, які вирішили залишитися за кордоном.

Контекст

На 14 березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців, за даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. Загалом із 24 лютого 2022 року зафіксовано 19,5 млн переміщень з України за кордон, а в Україну – понад 11 млн.

Кількість людей, які виїхали з України, продовжує перевищувати кількість тих, хто повернувся: з початку 2023 року зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн та приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад в Україну. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається в оновленому звіті ООН «Ситуації в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

У 2022 році в Україну переказали майже $13 млрд, що на $1 млрд, або на 7%, менше, ніж у 2021 році. З початком 2023 року тренд зі скорочення продовжився. Обсяги приватних грошових переказів у січні 2023 року у порівнянні з січнем минулого року зменшилися на 14,4% та становили $967 млн.

У червні понад 40 провідних світових компаній колективно зобовʼязалися надати понад 250 000 біженців з України та інших країн роботу та навчання по всій Європі. Серед брендів – Hilton, Marriott International та Amazon.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні