Категорія
Новини
Дата

Велика Британія виділила додаткові £9,8 млн фінансування для підтримки українських науковців

1 хв читання

Уряд Великої Британії збільшив фінансування програми Researchers at Risk Fellowship у чотири рази, збільшивши її на £9,8 млн. Про це повідомив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет.

Ключові факти

  • «Понад 130 українських науковців отримають підтримку в межах програми, що стартувала в березні. Спочатку на програму було виділено £3 млн, а оголошені сьогодні додаткові £9,8 млн дозволять їй значно розширитися», – зазначив Шкарлет.
  • Українські вчені, які вимушено переїхали за кордон або не змогли повернутися додому через агресію РФ, зможуть продовжувати дослідження та обмінюватися досвідом з іноземними колегами завдяки підтримці Великої Британії.
  • За стипендіальною програмою передбачається виплата заробітної плати та покриття витрат на проживання до двох років для українських дослідників. Згодом науковці зможуть повернутися додому та зробити вагомий внесок у відновлення країни.
  • Крім того, уряд Великої Британії надасть фінансування для підтримки програми побратимів Universities UK International і Cormack Consultancy Group. Проєкт має на меті встановити понад 100 довгострокових програм партнерства для підтримки українських інституцій, студентів і дослідників під час війни.
  • Програму вже підписали 79 університетів Великої Британії. До проєкту долучився й Единбурзький університет, який об’єднався з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, а також Університет Рексема Гліндра, який об’єднався з Національним університетом «Чернігівська політехніка».

Контекст

Понад 50 топових університетів Європи та США офіційно засудили війну в Україні. Серед них: Кембридж, Оксфорд, МІТ, Прінстон, Стенфорд, Лондонський університет та Гарвард. Частина з них вивели інвестиції з Росії, зупинили співпрацю з місцевими науковцями та створили більше можливостей для вступу українців. 

Війна вплине й на російських студентів в іноземних вишах – у США їх 5000. Для порівняння: українських студентів у США у 2020–2021 роках було менше ніж 2000.

Російська наука постраждає від економічних санкцій, адже залежить від співпраці із західними країнами. За даними ЮНЕСКО, 24% російських наукових праць із 2017-го по 2019-й роки були написані в співавторстві з міжнародними партнерами, особливо американцями та німцями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні