Категорія
Новини
Дата

Велика Британія виділила додаткові £9,8 млн фінансування для підтримки українських науковців

Уряд Великої Британії збільшив фінансування програми Researchers at Risk Fellowship у чотири рази, збільшивши її на £9,8 млн. Про це повідомив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Понад 130 українських науковців отримають підтримку в межах програми, що стартувала в березні. Спочатку на програму було виділено £3 млн, а оголошені сьогодні додаткові £9,8 млн дозволять їй значно розширитися», – зазначив Шкарлет.
  • Українські вчені, які вимушено переїхали за кордон або не змогли повернутися додому через агресію РФ, зможуть продовжувати дослідження та обмінюватися досвідом з іноземними колегами завдяки підтримці Великої Британії.
  • За стипендіальною програмою передбачається виплата заробітної плати та покриття витрат на проживання до двох років для українських дослідників. Згодом науковці зможуть повернутися додому та зробити вагомий внесок у відновлення країни.
  • Крім того, уряд Великої Британії надасть фінансування для підтримки програми побратимів Universities UK International і Cormack Consultancy Group. Проєкт має на меті встановити понад 100 довгострокових програм партнерства для підтримки українських інституцій, студентів і дослідників під час війни.
  • Програму вже підписали 79 університетів Великої Британії. До проєкту долучився й Единбурзький університет, який об’єднався з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, а також Університет Рексема Гліндра, який об’єднався з Національним університетом «Чернігівська політехніка».

Контекст

Понад 50 топових університетів Європи та США офіційно засудили війну в Україні. Серед них: Кембридж, Оксфорд, МІТ, Прінстон, Стенфорд, Лондонський університет та Гарвард. Частина з них вивели інвестиції з Росії, зупинили співпрацю з місцевими науковцями та створили більше можливостей для вступу українців. 

Війна вплине й на російських студентів в іноземних вишах – у США їх 5000. Для порівняння: українських студентів у США у 2020–2021 роках було менше ніж 2000.

Російська наука постраждає від економічних санкцій, адже залежить від співпраці із західними країнами. За даними ЮНЕСКО, 24% російських наукових праць із 2017-го по 2019-й роки були написані в співавторстві з міжнародними партнерами, особливо американцями та німцями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні