Категорія
Новини
Дата

Великий держбанк Китаю через санкції США відмовився від співпраці з Мосбіржею

1 хв читання

Bank of China більше не працює з Московською біржею, пише російський «Коммерсантъ» із посиланням на знайомі з ситуацією джерела. Один із двох великих китайських держбанків, що мають дочірні підрозділи в РФ, відмовився проводити через біржу операції в юанях. 

Західні санкції негативно впливають на економіку країни-агресора. З початку року іноземні банки, зокрема в країнах, які Москва називає «дружніми», масово блокують розрахунки з РФ.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Дочірня компанія – АТ «Бенк оф Чайна» – виконувала на біржі функції клірингового банку за юанями. Через неї проходили всі операції в китайській валюті на біржовому ринку. 
  • З 15 липня китайський банк відмовився від цієї ролі. Причина – потрапляння Мосбіржі до санкційних списків США, кажуть джерела видання.
  • Відтепер торгівля юанями – останньою валютою на російському біржовому ринку – залежить від єдиного китайського банку – ICBC Bank. Його російська «дочка» нині здійснює кліринг юаневих операцій, зазначив співрозмовник видання.
  • Але це може тривати недовго: ліцензія мінфіну США, яка все ще дозволяє проводити операції з підсанкційною біржею, діє до середини серпня. Після цього китайським банкам загрожуватимуть санкції і біржова торгівля юанем у РФ може зупинитися.

Контекст

12 червня США запровадили санкції проти Мосбіржі та її ключових розрахункових структур – Національного клірингового центру і національного розрахункового депозитарію. 

13 червня біржа зупинила торги доларом США, євро і гонконгським доларом, а за кілька тижнів у торгового майданчика почали виникати проблеми з юаневими операціями.

За оцінками Центробанку РФ, майже весь російський валютний ринок перетворився на обмін юанів на рублі: частка китайської валюти досягла 99,6%. Водночас у Центробанку не виключають, що китайські банки повністю згорнуть співпрацю з біржею, остерігаючись американських санкцій.

4 липня очільниця Банку Росії Ельвіра Набіулліна заявила, що регулятор «враховує ризики» зупинення торгів юанем. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд