Категорія
Новини
Дата

США запровадили нові санкції проти Росії. Обмеження для американських IT-гігантів та міжнародних банків, що працюють з росіянами, Мосбіржа припиняє торги доларом і євро

2 хв читання

США оголосили про введення санкцій проти фізичних та юридичних осіб у Росії й третіх країнах, які забезпечують підтримку російського ВПК, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США. Московська біржа через оголошені санкції не проводитиме торги доларом та євро з 13 червня, заявила біржа.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У взаємодії з Держдепартаментом США вводяться санкції проти понад 300 фізичних та юридичних осіб як у Росії, так і за її межами – в країнах Азії, Близького Сходу, Європи, Африки, Центральної Азії та Карибського басейну, чиї продукти й послуги дозволяють Росії підтримувати свої військові зусилля та уникати санкцій.
  • За словами міністра фінансів США Джанет Єллен, сьогоднішні дії завдають удару по можливостям РФ отримувати закордонні матеріали і обладнання з третіх країн. Також санкції збільшують ризики для фінансових установ, що мають справу з ВПК Росії, та закривають шляхи для ухилення від санкцій.
  • До санкційного списку внесли «Московську біржу», Національний кліринговий центр (НКЦ) та Національний розрахунковий депозитарій (НРД). Також OFAC видав ліцензію на згортання операцій із Мосбіржею, НРД та НКЦ терміном до 13 серпня. Інша ліцензія встановлює аналогічний термін на вихід із їхніх цінних паперів.
  • «Московська біржа» вже повідомила, що у звʼязку з санкціями США торги доларом та євро з 13 червня буде припинено.
  • Під обмеження потрапили і «Газпром інвест», АТ «СОГАЗ», АТ «РуcГазДобича», ТОВ «Арктик СПГ 1» та ТОВ «Арктик СПГ 3», ТОВ «Нафтовий термінал «Білокамʼянка»» (надає послуги з перевалки нафтопродуктів «Роснефти» і Лукойлу) і судноремонтний завод Чорноморського Флоту Міноборони РФ.
  • Росія покладається на складні транснаціональні ланцюжки поставок, щоб допомагати своєму ВПК. Подібні мережі намагаються ухилитися від санкцій. Санкції вводять обмеження стосовно понад 90 фізичних та юридичних осіб у Росії, Білорусі, Британських Віргінських островах, Болгарії, Казахстані, Киргизькій Республіці, КНР, Сербії, Південній Африці, Туреччині, ОАЕ та інших країнах.
  • Також Мінфін США зробив кроки щодо обмеження доступу російського ВПК до певного програмного забезпечення та ІТ-послуг. Було видано нову ухвалу, яка забороняє надання будь-якій особі в РФ послуг з консультування та проектування в галузі ІТ; послуг ІТ-підтримки та хмарних послуг для програмного забезпечення і управління підприємством, а також програмного забезпечення для проектування та виробництва. Рішення набуде чинності 12 вересня.

Коментар

  • За словами секретаря міжнародної санкційної групи Єрмака–Макфола Владислава Власюка, санкції щодо заборони IT-послуг – найунікальніше, що є в новому пакеті, адже надавачі цих послуг – це здебільшого американські мегакорпорації. Він додав, що міжнародна санкційна група працювала над цим упродовж року.
  • «Також великий вплив матиме розширення можливостей для застосування вторинних санкцій щодо банків третіх країн, які співпрацюють з російським ВПК», – вважає Власюк. Тепер у поняття «сектор ВПК» включені абсолютно всі підсанкційні суб’єкти РФ, навіть якщо вони формально не стосуються оборонної галузі, пояснює він.

Цитата:

«Логіка тут така: з 2022 року уся економіка Росії направлена на війну проти України. Тож це означає, що банки третіх країн можуть підпасти під вторинні санкції США за співпрацю з будь-яким підсанкційним суб’єктом РФ, а не тільки з тим, хто формально належить до ВПК», – каже Власюк.

Контекст

Напередодні стало відомо, що США планують заборонити постачання до РФ напівпровідників через треті країни, якщо їх було вироблено за допомогою американських технологій або обладнання. За минулий рік Росія імпортувала такої продукції на понад $1 млрд, здебільшого з Китаю. Москва могла використовувати їх для ракет та іншого критично важливого озброєння у війні проти України.

Санкції передбачатимуть нові вимоги до експортних ліцензій для виробників і продавців чипів. Перед їхньою реалізацією вони повинні будуть подавати заявку в Міністерство торгівлі США на отримання ліцензії і доводити, що поставка не призначена для військових цілей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні