Категорія
Новини
Дата

Венчурне фінансування у всьому світі в першому кварталі досягло рекордних $125 млрд

1 хв читання

У перші три місяці 2021 року глобальні венчурні інвестиції досягли $125 млрд. Це на 50% більше в порівнянні з попереднім кварталом і на 94% перевищує показники аналогічного періоду 2020 року, пише Crunchbase.

Ключові факти

  • Це перший окремий квартал, у якому інвестування складає понад $100 млрд. Минулий рекорд було зафіксовано у четвертому кварталі 2018 року – $92 млрд.
  • На seed-раундах у венчурні угоди за перші три місяці 2021-го інвестовано $4,1 млрд.
  • Також у першому кварталі 2021 року спостерігався сплеск фінансування на ранніх етапах – $35,5 млрд, що на 45% більше в порівнянні з попереднім кварталом і на 63% в річному численні.
  • Фінансування на пізніх стадіях у першому кварталі 2021-го виросло найбільше – на 56% за квартал і більш ніж удвічі, на 122%, за рік.
  • Частка фінансування на $100 млн і більше на пізній стадії складає 79%. Найпопулярнішими секторами стали охорона здоровʼя, фінансові послуги, транспорт, комерція та шопінг.
  • Темпи поглинання збільшилися у першому кварталі на 26% в порівнянні з попереднім і на 44% – в річному численні. У перші три місяці 2021 року було придбано 15 компаній.
  • Найбільші придбання у першому кварталі: Hitachi компанії GlobalLogic за $9,6 млрд, придбання Okta платформи управління ідентифікацією Auth0 за $6,5 млрд і купівля шанхайського видавця відеоігор Moonton компанією Nuverse за $4 млрд.
  • У першому кварталі 80 глобальних компаній із венчурним капіталом стали публічними. Найбільшу оцінку в ході IPO отримала стрімінгова платформа китайської Kuaishou Technology – $150 млрд. Найбільше IPO в США провела ігрова платформа Roblox, яка була оцінена в $30 млрд.
  • Також у першому кварталі швидкими темпами створювалися нові стартапи-єдинороги. В середньому, близько двох нових єдинорогів за день, що набагато більше, ніж у попередньому кварталі. Загалом 112 компаній приєдналися до списку єдинорогів Crunchbase Private Unicorn Board. Це контрастує з 2020 роком у цілому, коли до списку компаній вартістю понад $1 млрд потрапили 159 компаній, або приблизно один новий єдиноріг кожні два дні.
  • Після понад року глобальної пандемії індекс S&P 500 також знаходиться на рекордно високому рівні. Приватні компанії мають більше можливостей для виходу на біржу.

Контекст

2020 рік став рекордним для сфери ІТ в Україні, зазначає щорічне дослідження венчурного ринку України DealBook 2021. Українські технологічні компанії в 2020-му залучили понад $571 млн інвестицій у вигляді венчурного та приватного капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні