Категорія
Новини
Дата

Венчурне фінансування у всьому світі в першому кварталі досягло рекордних $125 млрд

У перші три місяці 2021 року глобальні венчурні інвестиції досягли $125 млрд. Це на 50% більше в порівнянні з попереднім кварталом і на 94% перевищує показники аналогічного періоду 2020 року, пише Crunchbase.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Це перший окремий квартал, у якому інвестування складає понад $100 млрд. Минулий рекорд було зафіксовано у четвертому кварталі 2018 року – $92 млрд.
  • На seed-раундах у венчурні угоди за перші три місяці 2021-го інвестовано $4,1 млрд.
  • Також у першому кварталі 2021 року спостерігався сплеск фінансування на ранніх етапах – $35,5 млрд, що на 45% більше в порівнянні з попереднім кварталом і на 63% в річному численні.
  • Фінансування на пізніх стадіях у першому кварталі 2021-го виросло найбільше – на 56% за квартал і більш ніж удвічі, на 122%, за рік.
  • Частка фінансування на $100 млн і більше на пізній стадії складає 79%. Найпопулярнішими секторами стали охорона здоровʼя, фінансові послуги, транспорт, комерція та шопінг.
  • Темпи поглинання збільшилися у першому кварталі на 26% в порівнянні з попереднім і на 44% – в річному численні. У перші три місяці 2021 року було придбано 15 компаній.
  • Найбільші придбання у першому кварталі: Hitachi компанії GlobalLogic за $9,6 млрд, придбання Okta платформи управління ідентифікацією Auth0 за $6,5 млрд і купівля шанхайського видавця відеоігор Moonton компанією Nuverse за $4 млрд.
  • У першому кварталі 80 глобальних компаній із венчурним капіталом стали публічними. Найбільшу оцінку в ході IPO отримала стрімінгова платформа китайської Kuaishou Technology – $150 млрд. Найбільше IPO в США провела ігрова платформа Roblox, яка була оцінена в $30 млрд.
  • Також у першому кварталі швидкими темпами створювалися нові стартапи-єдинороги. В середньому, близько двох нових єдинорогів за день, що набагато більше, ніж у попередньому кварталі. Загалом 112 компаній приєдналися до списку єдинорогів Crunchbase Private Unicorn Board. Це контрастує з 2020 роком у цілому, коли до списку компаній вартістю понад $1 млрд потрапили 159 компаній, або приблизно один новий єдиноріг кожні два дні.
  • Після понад року глобальної пандемії індекс S&P 500 також знаходиться на рекордно високому рівні. Приватні компанії мають більше можливостей для виходу на біржу.

Контекст

2020 рік став рекордним для сфери ІТ в Україні, зазначає щорічне дослідження венчурного ринку України DealBook 2021. Українські технологічні компанії в 2020-му залучили понад $571 млн інвестицій у вигляді венчурного та приватного капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні