Категорія
Новини
Дата

Венчурні інвестиції США в оборонні стартапи рекордно зросли через війну в Україні та конфронтацію з Китаєм

Інвестиції у військово-технічні стартапи стрімко зростають, оскільки війна в Україні та геополітична напруженість у відносинах із Китаєм призводять до впевненості, що уряд США укладе вигідні контракти з компаніями Кремнієвої долини, що виробляють передові оборонні системи, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними PitchBook, американські венчурні капіталісти уклали понад 200 оборонних та аерокосмічних угод за перші пʼять місяців цього року на суму майже $17 млрд – більше, ніж сектор залучив за весь 2019-й.
  • Венчурні інвестиції США в оборонні стартапи зросли з менше ніж $16 млрд у 2019 році до $33 млрд у 2022-му. Інвестори вклали у такі стартапи рекордні $14,5 млрд у першому кварталі цього року.
Венчурні інвестиції США в оборонні стартапи рекордно зросли через війну в Україні та конфронтацію з Китаєм /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Кремнієва долина протягом багатьох років уникала оборонних технологій.
  • Згідно з коментарями більш ніж 15 інвесторів та засновників, ця настороженість змінилася вірою в те, що стартапи нарешті можуть отримати значну частку гігантського оборонного бюджету США, який виріс за два десятиліття і досяг рекордних $886 млрд на 2024 рік.
  • Великі венчурні капіталісти, у тому числі Andreessen Horowitz та Sequoia Capital, почали інвестувати в компанії, які виробляють оборонну продукцію, а також «кінетичні» системи озброєнь.
  • Anduril Industries, оборонна технологічна компанія вартістю $9 млрд, найбільшим спонсором якої є Andreessen Horowitz, нещодавно повідомила, що веде переговори про розробку своєї першої зброї шляхом створення версії автономних дронів із «баражуючими боєприпасами». Компанія Anduril, що торік базувалася в Лос-Анджелесі, виграла контракт на $1 млрд від Командування спеціальних операцій США на інтеграцію систем, які можуть ідентифікувати, відстежувати і перехоплювати ворожі дрони.
  • За словами експертів, російське вторгнення в Україну «змінило правила гри» на зацікавленість американських військових до комерційних технологій.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена 13 червня оголосила про надання Україні нового пакету військової допомоги на $325 млн. Байден підписав меморандум про скорочення озброєнь, які прямують на допомогу Україні, йдеться в повідомленні пресслужби Пентагону.

Загалом із початку великої війни США оголосили про військову допомогу Україні на суму близько $35 млрд.

Нещодавно президент Джо Байден у розмові з журналістами повідомив, що США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS. За його словами, це «питання все ще у грі». Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні