Категорія
Новини
Дата

США розглядають надання Україні ракет ATACMS – Байден

США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS, повідомив президент Джо Байден у розмові з журналістами. За його словами, це «питання все ще у грі».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Байден зазначив, що те, що Москва продовжує здійснювати повітряні атаки на Україну, не є несподіванкою.
  • Президент США наголосив, що саме тому Україні мають надавати «все, що їй потрібно».
  • На уточнююче запитання журналіста щодо можливої передачі Україні далекобійних ракет ATACMS Байден відповів, що ця тема «все ще в грі», маючи на увазі, що це питання ще розглядається.

Контекст

9 травня США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на $1,2 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Пентагону. Нова допомога спрямована, зокрема, на зміцнення протиповітряної оборони України та забезпечення потреб в артилерійських боєприпасах.

Загалом із початку великої війни США оголосили про військову допомогу Україні на суму близько $35 млрд.

Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

11 травня у британському Міноборони підтвердили, що Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ. Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Її дальність – понад 250 км, це трохи менше, ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля–земля», або ATACMS, про які Україна давно просила.

Це не вперше, коли Велика Британія заходить далі за США в озброєннях, які вона готова надати Україні. Країна була першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши 14 танків Challenger 2, перш ніж США оголосили, що незабаром після цього нададуть танки M-1 Abrams.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні