Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про державний бюджет України на 2023 рік» у другому читанні та в цілому. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За прийняття документу проголосували 295 народних депутатів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За прийняття законопроєкта фракція «Слуга народу» віддала 211 голосів, «Голос» – 10, групи «Платформа «За життя і мир» – 18, «За майбутнє» – 15, «Довіра» – 16, «Відновлення України» – 15, позафракційні – 10.
  • Не дали жодного голосу на підтримку держбюджету фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина».
  • «Тепер сподіваємося, що міжнародні партнери оцінять нашу пунктуальність і повністю профінансують закладений дефіцит у розмірі $38 млрд», – зазначив Железняк.

Контекст

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку і оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

Прогнозований дефіцит держбюджету 2023 становить понад 20% ВВП. «Мінфін продовжує роботу над залученням міжнародної допомоги від ЄС, США, МВФ та інших наших надійних партнерів для покриття дефіциту», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

У схваленому законопроекті уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури України. 

Натомість прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам дохідну частину держбюджету запропоновано збільшити на понад 50 млрд грн. Так, доходи держбюджету 2023 передбачено у сумі 1,3 трлн грн.

Видатки становитимуть 2,6 трлн грн, що на 66,8 млрд грн більше ніж в проєкті, представленому до першого читання. Зокрема, збільшено обсяги видатків на виплату пенсій (на 38,9 млрд грн – до 271,9 млрд грн), Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд грн – до 35,5 млрд грн), а також на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Фото 1
Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Як змінились основні показники держбюджету порівняно з проєктом, що прийняли в першому читанні, та до яких статей у фахівців є питання, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні