Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023

1 хв читання

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про державний бюджет України на 2023 рік» у другому читанні та в цілому. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За прийняття документу проголосували 295 народних депутатів.

Ключові факти

  • За прийняття законопроєкта фракція «Слуга народу» віддала 211 голосів, «Голос» – 10, групи «Платформа «За життя і мир» – 18, «За майбутнє» – 15, «Довіра» – 16, «Відновлення України» – 15, позафракційні – 10.
  • Не дали жодного голосу на підтримку держбюджету фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина».
  • «Тепер сподіваємося, що міжнародні партнери оцінять нашу пунктуальність і повністю профінансують закладений дефіцит у розмірі $38 млрд», – зазначив Железняк.

Контекст

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку і оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

Прогнозований дефіцит держбюджету 2023 становить понад 20% ВВП. «Мінфін продовжує роботу над залученням міжнародної допомоги від ЄС, США, МВФ та інших наших надійних партнерів для покриття дефіциту», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

У схваленому законопроекті уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури України. 

Натомість прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам дохідну частину держбюджету запропоновано збільшити на понад 50 млрд грн. Так, доходи держбюджету 2023 передбачено у сумі 1,3 трлн грн.

Видатки становитимуть 2,6 трлн грн, що на 66,8 млрд грн більше ніж в проєкті, представленому до першого читання. Зокрема, збільшено обсяги видатків на виплату пенсій (на 38,9 млрд грн – до 271,9 млрд грн), Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд грн – до 35,5 млрд грн), а також на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Фото 1
Верховна Рада ухвалила Держбюджет–2023 /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Як змінились основні показники держбюджету порівняно з проєктом, що прийняли в першому читанні, та до яких статей у фахівців є питання, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні