Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про фінмоніторинг. Він має захистити фінансову систему від дій Росії

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8008 щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. «За» проголосували 316 народних обранців.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

Прийнятий закон передбачає: 

  • недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами РФ;
  • розширення переліку високоризикових клієнтів громадянами та юридичними особами, які є резидентами РФ, та/або діяльність, яких пов’язана з нею;
  • встановлення обов’язку для суб’єктів первинного фінансового моніторингу звітувати в Держфінмоніторинг про порогові операції з суб’єктами, пов’язаними з РФ.
  • За словами Железняка, депутати підтримали правки 16,19 та 22, якими скорочено строк статусу PEP (особи, що займають важливі державні посади) з довічного до трьох років після посади.
  • Також до другого читання автори законопроєкту прибрали поправку, що до високого ризику ділових відносин відносять осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Контекст

Президент Володимир Зеленський 20 жовтня затвердив санкційні списки, до яких увійшло понад 2500 фізосіб та більше 1300 компаній. Санкції зачепили практично усі можливі категорії людей або підприємств, які мають прямий чи опосередкований звʼязок із вторгненням Росії в Україну.

У списках поруч із політичним та військовим істеблішментом РФ і Білорусі та їхніми родичами – найбагатші росіяни, діячі пропаганди, місцеві артисти й колаборанти з українськими паспортами, а також «дочки» міжнародних компаній, які працюють у Росії.

Перелік санкційних осіб можна розділити на кілька умовних груп. Більше про таких осіб читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні