Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіа»

Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіа». Законопроєкт №2693-д у другому читанні та в цілому підтримали 299 народних обранців, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Раніше йому дали позитивну оцінку в ЄС. Опозиція законопроєкт критикувала.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Железняка, парламент прийняв компромісні позиції. Зокрема, це стосується врегулювання статусу каналу «Рада». Канал стає державним, має забезпечувати трансляцію засідань парламенту, а у час воєнного стану і обмеження прямих трансляцій – викладає записи у день проведення пленарного засідання, зазначив він.
  • Також вилучені норми щодо виборчого законодавства, додав Железняк. Йдеться про використання ЗМІ під час виборів.
  • Документ передбачає, що регулювання всієї медіасфери здійснюватиме єдиний орган – Національна рада. Її незалежність пропонується гарантувати через процедуру призначення членів регулятора, економічну і фінансову складову діяльності регулятора.
  • Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ. Так, якщо зареєстрований субʼєкт у сфері онлайн-медіа робить грубе порушення, то регулятор застосовує до нього штраф. У разі здійснення протягом місяця другого чи третього грубого порушення після застосування штрафу, накладається штраф у подвійному розмірі.
  • Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) – третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Контекст

Опозиція критикувала документ за те, що він нібито руйнує вже передбачені чинними законами механізми захисту української мови і національного культурно-інформаційного простору. Протиріччя в документі викликали такі норми: зменшення української пісенної квоти на радіо на 10%; повернення артистів-росіян на екрани через нівелювання переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці; скасування заборони на приниження та зневажання української мови у фільмах; дозвіл телеканалам транслювати фільми російською; скасування заборони пісень російських виконавців.

Нове медійне законодавство Україна зобовʼязалася ухвалити після того, як набула статусу кандидата на членство в Євросоюзі. Схвалення закону «Про медіа» – один із критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Законопроєкт (2693-д) був зареєстрований у Верховній Раді Україні ще 2 липня 2020 року, а ухвалений у першому читанні 30 серпня цього року після того, як його позитивно оцінили в ЄС. До другого читання було подано 2500 поправок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні