Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про реформу корпоративного управління після девʼяти років дебатів

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5593-д щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Цей закон є однією з важливих умов виконання євроінтеграційних зобовʼязань.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закон про реформу корпоративного управління унормовує низку питань, повʼязаних з діяльністю державних підприємств. Зокрема це стосується запровадження політики державної власності, яку затверджуватиме уряд. 
  • Водночас політика винагороди керівників і членів наглядових рад державних підприємств та державна дивідендна політика будуть частинами політики державної власності.
  • Наглядові ради усіх ДП затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани.
  • Передбачається зміна процедури винагороди керівників ДП і членів наглядових рад. Політика винагороди міститиме принципи та методологічні підходи, на основі яких наглядові ради встановлюватимуть розмір винагороди керівників ДП.
  • Закон також унормовує процедуру звільнення членів наглядових рад – запроваджується вичерпний перелік підстав для звільнення.
  • Документ визначає підходи до дивідендної політики держави, яку також затверджуватиме уряд.
  • Майже дев’ять років тривали дебати щодо реформи корпоративного управління держпідприємствами, зазначила Надія Кобиляк, старший менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки за напрямком «Реформа корпоративного управління».
  • «Основна ідея – запустити прозору модель корпоративного управління держпідприємствами за стандартами розвинених країн. На практиці це означає, що ми зменшуємо рівень втручання держави в операційну діяльність держкомпаній», – зазначила вона. 
  • Подальше ефективне впровадження реформи приведе до позбавлення політичного впливу на держпідприємства та сприятиме створенню конкурентоспроможних компаній, додала Надія Кобиляк.
  • Також, за її словами, ця реформа – один з надважливих компонентів на шляху до євроінтеграції, подальшої співпраці з МВФ і залучення фінансування державними компаніями.

Контекст

На квітень 2023 року в управлінні центральних органів державної влади перебувало 3107 держпідприємств, із яких тільки 859 працювали, а 433 – були прибутковими, за даними Мінекономіки. 

Водночас кожне третє ДП визнавалось збитковим або було збитковим і виступало потенційним джерелом фіскальних ризиків.

Експерти вважають, що на ефективність функціонування держпідприємств впливають відсутність затвердженої стратегії управління державною власністю та реальної незалежності членів наглядових рад, а також повільна корпоратизація та низький рівень прозорості й підзвітності.

Реформа корпоративного управління відповідно до стандартів ОЕСР – серед зобов’язань України відповідно до меморандуму з МВФ. Від ухвалення закону залежить не лише отримання Україною фінансування від МВФ у межах нової програми, а й іншої допомоги упродовж наступних років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні