Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про державне регулювання і контроль за обігом ГМО

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№5839). Про це йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ ухвалено, зокрема, на виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до ст. 64 Угоди про асоціацію з ЄС.
  • Прийняття законопроєкту дозволить досягти системної сумісності законодавства України із законодавством ЄС у сфері поводження з ГМО, йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Що передбачає законопроєкт

  1. Розмежування повноважень органів державної влади для усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО.
  2. Удосконалення системи оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища.
  3. Запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО.
  4. Удосконалення вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадження правила щодо її простежуваності.
  5. Посилення державного контролю у сфері поводження з ГМО, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

Контекст

У 2019 році в Україні був ухвалений закон про маркування продуктів з ГМО. Він спрямований на захист прав споживачів на отримання інформації про склад продуктів, які вони купують.

Маркування здійснюється шляхом розміщення на упаковці слова «ГМО» або позначення «містить ГМО», якщо вміст ГМО в продукті становить не менше 0,9%.

За даними Держпродспоживслужби, в Україні налічується близько 300 видів харчових продуктів, які містять ГМО. 

В Україні заборонено вирощувати генетично модифіковану сировину з метою продажу до моменту внесення такої сировини в держреєстр. Водночас немає жодного зареєстрованого сорту ГМ-культур, оскільки діє Закон «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» №1103-V. 

Однак на практиці українські аграрії продовжують засівати свої поля ГМ-культурами, особливо стійкими до гербіцидів – соєю та ріпаком. Українське законодавство не забороняє виводити генетично модифіковані культури, але є нюанси. Зокрема, закон про ГМО дозволяє селекцію ГМ-культур у разі, якщо розробки в цьому напрямі мають науковий інтерес і проводяться на базі лабораторій дослідних інститутів НАНУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні