Категорія
Новини
Дата

Відбудова цивільних обʼєктів. Агентство відновлення спростило умови тендерів для будівельних компаній

Агентство відновлення й розвитку інфраструктури запровадило нові стандарти проведення тендерів на відбудову цивільних обʼєктів для регіональних Служб відновлення. Відомство намагається залучити більше компаній до відбудови, йдеться в повідомленні пресслужби Мінінфраструктури. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нові стандарти значно спрощують участь компаній у закупівлях та скорочують кількість вимог до учасників, зазначається в повідомленні.
  • Мета нових стандартів – залучення більшої кількості компаній до відбудови та участі в державних закупівлях. Зараз не більше третини українських будівельних компаній працюють із державними коштами, зазначили в Мінінфраструктури.

Основні зміни

  • Техніка: тільки основні позиції техніки; відсутність надмірних документів на підтвердження.
  • Кваліфікація працівників: ключові посади інженерних працівників; деталізація професій не вимагається; працевлаштування (штат, договір, сумісництво).
  • Досвід виконання аналогічного договору: підтвердження роботи за аналогічним договором з обʼєктами такого ж класу (протягом пʼяти років); обсяг виконання аналогічних договорів (відсоток від вартості – від 80% до 40% від суми тендеру).
  • Фінансова спроможність: критерії фінансової спроможності залежать від очікуваної вартості тендеру.
  • Агентство скасувало вимоги, що можуть бути підставою для маніпуляцій, – підтвердження наявності техніки конкретних брендів, підтвердження кваліфікації усіх співробітників, надмірні вимоги щодо оформлення документів, вимоги щодо надання документів у паперовому вигляді та інші.
  • Нові стандарти впроваджено після консультацій з ринком, на підставі практик Антимонопольного комітету та аналізу основних скарг генпідрядників, йдеться в повідомленні.

Контекст

У січні Кабмін створив на базі Державного агентства інфраструктурних проєктів та Державного агентства автомобільних доріг нову структуру – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

У лютому було затверджено Положення про Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Як заявляв тоді очільник агентства Мустафа Найєм, серед планів відомства на 2023 рік – реалізація нагальних проєктів у регіонах, найбільше постраждалих від війни, запровадження процедур прозорості й ефективності використання коштів.

У червні уряд розподілив кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у сумі 4,477 млрд грн. Головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам визначено Мінінфраструктури. 

Пріоритет надається тим регіонам, які найбільше постраждали внаслідок збройної агресії або ж зазнали найбільшого навантаження через значний приплив внутрішньо переміщених осіб.

На засіданні, яке відбулося 28 серпня, Комісія погодила до фінансування за рахунок субвенції 140 проєктів на 1,32 млрд грн. З урахуванням результатів першого засідання Комісії, до фінансування було погоджено 279 проєктів з обсягом фінансування 3,9 млрд грн.

У вересні Міжвідомча комісія щодо розподілу коштів ЄІБ погодила фінансування 139 регіональних проєктів та розподілила кошти ще між 16 вже погодженими проєктами на загальну суму 2,58 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні