Категорія
Новини
Дата

Відновила роботу мережа АЗС Glusco, яку повʼязують із Медведчуком. Однак на станціях закрито фірмову символіку, – enkorr (доповнена)

Мережа автозаправних станцій Glusco, яку пов‘язують із кумом президента РФ Віктором Медведчуком, відновила реалізацію нафтопродуктів, пише enkorr. З березня Glusco продавала лише газ та супутні товари.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Заправки відновили повноцінний режим роботи сьогодні з 00:00, повідомив enkorr топменеджер мережі, який побажав залишитися неназваним. За його словами, відновлення діяльності стало можливим після врегулювання в судовому порядку.
  • Водночас на станціях закрито фірмову символіку Glusco.
  • Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн припускає, що відновлення роботи повʼязано зі швидким завершенням процесу зміни власника мережі та зникненням з порядку денного політичної складової.
  • У червні enkorr із посиланням на кілька джерел повідомляв, що власник Glusco близький до продажу активу азербайджанській компанії Socar. Формально Glusco через швейцарську компанію Proton Energy володіє громадянин Ізраїлю Нісан Моїсеєв. Але експерти ринку та журналістські розслідування, зокрема РадіоСвобода, повідомляли про зв’язок Glusco з оточенням кума президента РФ Віктора Медведчука, щодо якого запроваджено санкції.
  • Пізніше гендиректор мережі Glusco Борис Ганджа в коментарі LIGA.net побічно підтвердив інформацію щодо продажу.
  • В 11:00 мережа знову припинила продаж бензину і дизпалива, продовживши реалізацію тільки зрідженого газу і супутніх товарів, пише LIGA.net.
  • У коментарі ЕП головний керуючий директор «Глуск Ритейл» Віталій Вандич повідомив, що 5 липня здійснено технологічний запуск на автозаправних станціях, при якому реалізація пального не відбувалася. За його словами, це потрібно для запобігання простою і пересихання системи, а також для перевірки справності роботи електричних табло.
  • Вандич також зазначив, що наразі переговори щодо зміни власника мережі АЗС майже завершилися, а тому є ймовірність, що символіку й назву мережі буде змінено.

Контекст

11 березня податкова міліція ДФС і Служба безпеки України провели масштабні обшуки на об‘єктах Glusco. Правоохоронці заявили про викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів з орієнтовною сумою ухилення від сплати податків близько 240 млн грн.

У Державній фіскальній службі уточнили, що нафтопродукти ввозили з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту, в тому числі з Росії, а потім реалізовували через «відому мережу АЗС». Зокрема, під час оформлення імпортованого палива у митних деклараціях відображалося паливо Євро-4, яке на нафтобазах змішували з паливом для реактивних двигунів, штучно отримуючи паливо Євро-5.

Загалом правоохоронці провели понад 140 обшуків в офісах, на нафтобазах, морських суднах та понад 100 автозаправних станціях. Виявили паливно-мастильні матеріали об’ємом понад 13 млн літрів вартістю на понад 350 млн грн.

Glusco спростувала звʼязок із фігурантами кримінальної справи, а вже 12 березня відновила реалізацію газу та супутніх товарів. Хоча продаж бензину й дизельного палива залишився заблокований.

З 1 квітня компанія Proton Energy, яка з 2016 року була єдиним постачальником продукції «Роснафти» в Україні, та її партнер Wexler зупинили постачання палива на український ринок. З 25 травня постачання палива «Роснафти» в Україну відновила азербайджанська компанія Socar New Enegry.

Новина доповнена інформацією про зупинку продажу палива та коментарем керуючого директора «Глуск Рітейл».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні