Категорія
Новини
Дата

Наццентр з управління мережами телекомунікацій обмежив використання інтернету від Маска для цивільних. Питання обіцяють вирішити через кілька днів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), розіслала інтернет-провайдерам повідомлення, що обмежує використання супутникового звʼязку Starlink Ілона Маска. Відповідне рішення прийняв Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій. Про це йдеться в матеріалі AIN.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Не дозволяється використання абонентських терміналів систем SpaceX Starlink громадянами», – йдеться в листі регулятора. НКЕК просить надати інформацію про територію, де використовується термінал, мету використання, проблемні питання про експлуатацію й налаштування тощо.
  • Олександр Федієнко, заступник голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації, у коментарі AIN зазначив, що обладнання Starlink використовує смуги радіочастотного ресурсу (РЧР), де можуть працювати інші радіоелектронні засоби, зокрема військові.
  • «Доти, доки це не було масово, не було проблем у смугах РЧР, які раніше згідно з планом використання РЧР були розподілені на інших користувачів, – зазначив він. – Але для повсюдного використання (зокрема громадянами України) потрібно внести зміни до Плану використання РЧР (Постанова №815). Незабаром, сподіваюсь, Український державний центр радіочастот (УДЦР) проведе розрахунок ЕМС (сумісності) та дасть «оцінку відповідності щодо можливості використання та обмежень з використання».
  • У Держспецзвʼязку пояснили, що масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене. 
  • Після проведення всіх розрахунків і досліджень термінали допустять до масового використання. «Ми зараз над цим працюємо, поки не хотів би це коментувати. Скоро будуть новини», – сказав Forbes очільника НКЕК Олександр Животовський, додавши, що питання може бути розвʼязане через день-два. «Усім буде інтернет, Starlink працюватиме».

Контекст

Після початку вторгнення Росії в Україну віцепрем’єр з цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до Ілона Макса та попросив надати Україні доступ до швидкісного інтернету Starlink. Це система низькоорбітальних супутників (нині їх близько 2000), що забезпечує з’єднанням до мережі навіть в умовах, коли інші форми комунікації недоступні.

Маск відгукнувся й активував роботу Starlink в Україні, тепер супутники та їхні наземні ретранслятори роздають сюди сигнал, а термінали можуть працювати. Також 28 лютого в Україну приїхала перша партія терміналів. У березні 2022 року Львівський ІТ Кластер також закупив термінали Starlink. Міністерство цифрової трансформації та Держспецзв’язку активно передають отримане обладнання державним підприємствам, шпиталям, волонтерам, Збройним силам, банкам, а також окремим бізнесам.

ІТ-компанії отримують Starlink переважно як члени IT-асоціацій і кластерів. Серед них Sigma Software, Ciklum, Grid Dynamics, Infopulse, Luxoft Ukraine тощо.

4 березня Ілон Маск попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ на території України. Супутникове телекомунікаційне обладнання широко «випромінює» сигнал, а тому стає легкою ціллю для радіолокаційної розвідки ворога.

Уточнення: у заголовку першої версії матеріалу йшлося про те, що рішення прийняла НКЕК. Однак рішення приймає Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій за рекомендаціями НКЕК.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні