Категорія
Новини
Дата

Виробництво російського заводу «Арктик СПГ-2» досягло пʼятимісячного мінімуму на тлі санкцій – Bloomberg

1 хв читання

Найбільший у Росії виробник скрапленого природного газу «Новатек» в червні скоротив переробку на своєму заводі «Арктик СПГ-2» до 8 млн кубометрів – найнижчого рівня з лютого після того, як санкції США обмежили можливості експорту, пише Bloomberg.

СПГ набув великої ваги для російської економіки, забезпечуючи дохід після втрати трубопровідного експорту до Європи після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Завод під керівництвом ПАТ «Новатек» переробив трохи більше 8 млн кубометрів газу минулого місяця, це майже половина від обсягів травня.
  • Експорт з першої черги «Арктик СПГ-2», річна виробнича потужність якої становить 6,6 млн тонн, спочатку планувалося розпочати у першому кварталі цього року, але західні обмеження відклали його на невизначений термін.
  • Минулого тижня «Новатек» відправив другу виробничу лінію на місце встановлення на арктичному півострові Гидан, повідомляли росЗМІ. Ця лінія, яка повинна мати ту саму потужність, що й перша, прибуде на місце у середині серпня, хоча майбутнє обʼєкту залишається під питанням.
  • Видобуток газу на родовищах, які живлять ʼАрктик СПГʼ, скоротився до 34,2 млн. кубометрів у червні, що є пʼятимісячним мінімумом, сказало джерело, посилаючись на галузеві дані. Частина видобутого газу була використана для потреб заводу.

Контекст

Російська СПГ галузь стала обʼєктом західних санкцій, оскільки США та їхні союзники працюють над скороченням доходів Кремля від експорту енергоносіїв на фоні війни в Україні.

«Арктик СПГ 2» був ключовим елементом планів Москви потроїти виробництво надохолодженого палива до кінця десятиліття.

США вперше запровадили санкції проти заводу в листопаді минулого року. З того часу вони ввели обмеження на інші проекти СПГ Новатека, а також деякі танкери, призначені для експорту вантажів з проекту «Арктик СПГ 2». 

Санкції Європейського союзу, які мають набути чинності наступного року, спрямовані на обмеження доступу до портів та можливостей перевалки російських вантажів СПГ. Є ознаки, що Росія тепер може накопичувати «тіньовий флот» для транспортування палива, незважаючи на санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд