Категорія
Новини
Дата

Санкції США зірвали початок постачань російського СПГ з нового заводу у Сибіру – Bloomberg

Санкції Білого дому щодо нового заводу з виробництва скрапленого природного газу в Сибіру зруйнували плани щодо початку експорту цього місяця, пише Bloomberg. Таким чином США створили проблеми для проєкту «Арктик СПГ-2».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оператор ПАТ «Новатек» щосили намагається знайти покупців з того часу, як у листопаді були накладені штрафи, і перший рейс тепер відкладено як мінімум до лютого.
  • Іноземні партнери за проектом «Арктик СПГ-2», у тому числі французька TotalEnergies SE та китайські нафтові компанії, заявили про форс-мажорні обставини своєї участі. 
  • Давні клієнти, які підписалися на поставки, тепер не хочуть їх, побоюючись дій США.
  • Цей проєкт є важливою частиною програми Кремля зі збільшення виробництва СПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття та пошуку покупців за межами Європи. Проте, ці грандіозні плани тепер під питанням завдяки зусиллям політиків у Вашингтоні.

Контекст

Міжнародні санкції проти російської нафтової промисловості призвели до того, що Кремль зібрав величезний тіньовий флот танкерів для забезпечення постачання нафти, але з газом все не так просто.

Це невеликий ринок з обмеженою кількістю спеціалізованих суден, які ретельно відстежуються та контролюються. «Арктик СПГ-2» повинен використовувати судна, здатні перетинати покриті кригою води за Полярним колом.

Проєкт, який почав виробляти паливо у грудні, швидше за все, зрештою знайде покупця на свою першу партію. Але йому, ймовірно, буде важко забезпечити стабільний бізнес чи працювати на запланованій потужності.

За даними FT, понад одна пʼята всього російського скрапленого природного газу (СПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу. Це збільшує доходи Москви, попри зусилля ЄС їх обмежити.

Імпорт російського скрапленого природного газу в ЄС минулого року трохи знизився після різкого зростання на 30% у 2022 році. За даними Лондонської фондової біржі, у 2022-му імпорт СПГ до ЄС становив 20,5 млрд кубометрів, минулого року він знизився на 3,4%, до 19,8 млрд кубометрів. Політики в Брюсселі працюють над завершенням розробки закону, який дозволить країнам-членам ЄС повністю заборонити імпорт російського газу трубопроводом, а також СПГ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні