Категорія
Новини
Дата

«Новатек» може згорнути проєкт «Арктик СПГ-2» у Сибіру через західні санкції – Reuters

Компанія «Новатек» може згорнути свій амбітний проєкт «Арктик СПГ-2», після того як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу, натомість вона зосередиться на розвитку свого проєкту в порту Мурманськ, пише Reuters із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Зменшення потужності заводу «Арктик СПГ-2» ускладнить завдання Москви щодо збільшення своєї частки на світовому ринку СПГ до пʼятої частини до 2030–2035 років із нинішніх приблизно 8%.
  • Проєкт мав стати найбільшим подібним заводом у Росії з кінцевою продуктивністю 19,8 млн т СПГ на рік та 1,6 млн т стабільного газового конденсату на рік на трьох лініях.
  • Компанія розпочала виробництво скрапленого природного газу (СПГ) на першій лінії «Арктик СПГ-2» у грудні, але відстала від графіка поставок перших партій через брак газовозів льодового класу.
  • Джерела повідомили, що на заводі зараз призупинено перетворення метану в рідину за температури -163 за Цельсієм.
  • Друга та третя лінії мали розпочати роботу у 2024-му та 2026-му роках відповідно. Однак натомість компанія вирішила сконцентруватися на розвитку Мурманського заводу СПГ, про який «Новатек» оголосив у червні минулого року.
  • Планується, що проєкт «Мурманськ СПГ» буде навіть більшим, ніж «Арктик СПГ-2», з кінцевою продуктивністю 20,4 млн т на рік. Планується, що виробництво перших двох ліній буде запущено до кінця 2027-го, а запуск останньої лінії заплановано на 2029 рік.
  • Однією з переваг Мурманського проєкту порівняно з «Арктік СПГ-2» стане доступ до незамерзаючого порту в Баренцевому морі.

Контекст

Міжнародні санкції проти російської нафтової промисловості призвели до того, що Кремль зібрав величезний тіньовий флот танкерів для забезпечення постачання нафти, але з газом все не так просто.

Це невеликий ринок з обмеженою кількістю спеціалізованих суден, які ретельно відстежують та контролюють. «Арктик СПГ-2» повинен використовувати судна, здатні перетинати покриті кригою води за Полярним колом.

Плани щодо «Арктик СПГ 2» ускладнилися минулого року, коли його було включено до західних санкцій через конфлікт Росії в Україні, що спонукало іноземних акціонерів заморозити участь, а «Новатек» оголосити форс-мажорні обставини. «Новатеку» не вдалося забезпечити достатню кількість газовозів льодового класу, оскільки іноземні партнери були налякані санкціями.

У січні стало відомо, що санкції Білого дому щодо нового заводу з виробництва скрапленого природного газу в Сибіру зруйнували плани щодо початку експорту. Таким чином, США створили проблеми для проєкту «Арктик СПГ-2».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні