Категорія
Новини
Дата

СПГ, танкери та 42 фізичні та юридичні особи. EUobserver дізнався деталі 14-го пакету санкцій проти РФ

1 хв читання

ЄС запровадить у новому 14-му пакеті санкцій проти Росії обмеження стосовно 20 фізичних та 22 юридичних осіб, пише EUobserver, який ознайомився з проектом документа. Переговори щодо нових санкцій підходять до завершення. 

ЄС погодив уже 13 пакетів санкцій проти Росії після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У новому пакеті передбачені обмеження на нафтотанкери та постачання скрапленого газу.
  • Також до проєкту входять обмеження на експорт гелію, доступ до деяких технологій подвійного призначення.
  • До санкційного списку додали російську співачку Поліну Гагаріну, засновника «Російської мідної компанії» Ігоря Алтушкіна, бізнесмена Романа Троценка, президента «Балтики» Таймураза Боллоєва та інших.
  • Пакет потребує схвалення постпредами ЄС, які протягом середи в Брюсселі планують обговорити пропозиції, що надійшли. Ухвалення рішення очікується до зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 24 червня.
  • Джерело видання повідомило, що 14 червня Угорщина погодила введення нових санкцій щодо Росії, сумніви щодо доцільності посилення обмеження для дочірніх європейських компаній у РФ залишаються у Німеччини.

Контекст

Після початку великої війни США та союзники запровадили проти Росії санкції, спрямовані на зменшення здатності Кремля вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак РФ продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять американські компоненти.

У 2023 році РФ збільшила постачання скрапленого природного газу (СПГ) морськими газовозами на 40%, до 18 млрд кубометрів. ЄС зможе замістити обсяги російського скрапленого газу, оскільки основні постачальники СПГ до Європи, Катар і США, планують суттєво наростити виробництво в 2024–2026 роках. Проте опір санкціям можуть чинити Франція, Бельгія та Іспанія, на які припадає понад 80% імпорту російського СПГ в ЄС. Більше про це читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд