Категорія
Новини
Дата

Visa поступилася цифровому юаню на Іграх у Пекіні. Як Китай просуває e-CNY на Олімпіаді – WSJ

Протягом десятиліть міжнародна платіжна система Visa була ексклюзивним постачальником платіжних послуг на Олімпіаді, пише The Wall Street Journal. Але цього року на Іграх у Пекіні компанія була змушена розділити це право із цифровим юанем (e-CNY).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Олімпіада в Пекіні, яку вже охрестили «олімпійською бульбашкою» через жорсткі ковідні обмеження, стала місцем тестування цифрового юаня. Уряд КНР заявляє, що всі торгові точки в межах «бульбашки» приймають e-CNY. Зокрема, встановлено банкомати, які дають змогу обміняти валюту на електронні юані, а клієнти, які обмінюють великі суми, можуть отримати подарунки.
  • Спонсори, такі як Visa, зазвичай сплачують сотні мільйонів доларів за право надавати свої послуги під час Олімпіади. При цьому влада Китаю стверджує, що жодного порушення правил немає, тому що електронний юань є державним платіжним засобом.
  • Представники Visa поки що не коментують використання цифрового юаня на Олімпіаді. У компанії побоюються роздратувати китайський уряд і цим загальмувати вихід на прибутковий ринок Китаю, який триває довгі роки, кажуть джерела видання.

Контекст

Пілотне використання e-CNY у Китаї розпочалося у 2014 році. З того часу в країні було створено понад 140 млн персональних цифрових гаманців, а обсяг транзакцій вже перевищив 62 млрд юанів ($9,7 млрд).

Додаток для завантаження цифрового гаманця з'явився у Китаї близько місяця тому, і напередодні Олімпіади-2022 його завантажили понад 30 млн разів. Власники гаманця можуть використовувати його для оплати транспорту, харчування, проживання в готелі та інших туристичних послуг. Але найважливіше в цьому – збільшення кількості користувачів юаня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні