Категорія
Новини
Дата

Vitol та Gunvor продовжують купувати російські нафтопродукти, попри обіцянки зменшити торгівлю з РФ

Двоє найбільших у світі незалежних енерготрейдерів – Vitol і Gunvor – залишаються великими покупцями бензину й дизпального з Росії більш ніж рік по тому, як пообіцяли різко скоротити свій бізнес із Москвою після повномасштабного вторгнення в Україну, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналіз даних про експорт російської митниці за перші чотири місяці 2023 року показує, що обидві компанії входили до десятки найбільших покупців нафтопродуктів, таких як бензин та дизельне пальне.
  • За даними FT, компанія Gunvor зі штаб-квартирою у Швейцарії була восьмим за величиною покупцем за вартістю, поставивши 1 млн т нафтопродуктів на суму майже $540 млн. Vitol, топменеджери якої сидять переважно у Лондоні та Женеві, був 10-м за величиною покупцем, відвантаживши близько 600 000 т на суму приблизно $400 млн.
  • Обидві компанії підтвердили, що є постійними покупцями російських нафтопродуктів, але заперечили точність даних. Загалом 50 компаній експортували нафтопродукти з Росії на загальну суму $16 млрд за перші чотири місяці року.
  • Проблема дотримання граничних цін у поєднанні з репутаційним ризиком у Європі, повʼязаним із продовженням торгівлі з Росією, призвела до того, що багато європейських трейдерів, включаючи BP та Shell, повністю припинили роботу з російськими потоками. 
  • Gunvor заявила, що її власні звіти показують, що за цей період вона придбала трохи більше ніж 700 000 т на суму близько $330 млн. У Vitol заявили, що митні декларації не відповідають її внутрішнім даним, але відмовилися надати їх.
  • Митні звіти показують, що Gunvor та Vitol – єдині західні компанії, які досі входять до десятки найбільших покупців російської нафтопереробки. Інші вісім найбільших покупців є сумішшю трейдерів, контрольованих Росією, і нещодавно створених компаній в Обʼєднаних Арабських Еміратах, Гонконгу або Сінгапурі.
  • Очолює рейтинг Litasco, трейдинговий підрозділ російського «Лукойлу». Торік компанія перенесла більшу частину своїх операцій з Женеви до Дубаї і в період із січня до квітня продала російських нафтопродуктів на суму понад $3 млрд.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

У першому кварталі експорт російської нафти та нафтопродуктів скоротився майже на 30% порівняно з попереднім кварталом, а доходи бюджету від вуглеводнів – на 47% за аналогічний період, йдеться у дослідженні KSE Institute. У дослідженні сказано, що РФ майже повністю переорієнтувалася на Китай та Індію. У січні – березні на ці дві країни припадало близько 75% експорту сирої нафти, тоді як частка ЄС впала до 19%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні