Категорія
Новини
Дата

Росія використовує сумнівні способи для обходу нафтових санкції Заходу – Bloomberg

Росія вдається до низки сумнівних методів, щоб продавати нафтопродукти покупцям, які побоюються порушення санкцій, і долати фінансові обмеження, встановлені Європейським Союзом та його союзниками, пише Bloomberg. Серед заходів – зміна документації або змішування з неросійськими видами пального.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Продавці нафтопродуктів стикаються з великими труднощами при виведенні продукту на ринок після набрання чинності санкціями на початку лютого. 
  • За словами джерел, а також FGE та Kpler, це призвело до таких заходів, як маркування палива як бензину або вантажів, що залишають порти без пункту призначення.
  • «Зараз для російських нафтопродуктів немає чітких, спеціалізованих каналів збуту, оскільки основні покупці, Південна Корея та Європа, не можуть купувати їх безпосередньо», – сказав Армаан Ашраф, голова відділу скрапленого природного газу в FGE. – Розмістити російські нафтопродукти може бути складніше, ніж нафту».
  • Відсутність покупців, здатних поглинути великі обсяги нафтопродуктів, посилило проблему для Росії. Китай та Індія беруть більше, але обидва мають достатні внутрішні запаси, тоді як Південна Корея – ключовий споживач до війни – уникає прямого імпорту після санкцій. 
Росія використовує сумнівні способи для обходу нафтових санкції Заходу – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Росія використовує сумнівні способи для обходу нафтових санкції Заходу – Bloomberg /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За даними Kpler, у березні Росія відвантажила близько 1,34 млн т нафтопродуктів, що відповідає обсягу того ж періоду минулого року, але залишається питання, чи зможе країна підтримувати такі потоки в найближчі місяці. Згідно з інформацією FGE, російський бензин тече в резервуари для зберігання в Обʼєднаних Арабських Еміратах та Західній Африці, що раніше було рідкістю. 
  • За словами Кʼярана Тайлера, старшого аналітика з Kpler, нові постачання російських нафтопродуктів сигналізують про невідомі напрямки, що може вказувати на спробу приховати походження, а також відображати труднощі з пошуком покупців. До введення санкцій майже жоден вантаж не був без пункту призначення, але в березні цей показник зріс майже до чверті експорту. 
  • За словами Тайлера, російські нафтопродукти стикаються з постійними проблемами, коли справа доходить до пошуку покупців, тож, ймовірно, це змусить російські нафтопереробні заводи знижувати операційні показники, аби скоротити експорт.
  • Ключовим для нафтопродуктів був захід, відомий як передокументація або змішування з неросійськими видами палива в торгових хабах, таких як Сінгапур та Фуджейра в ОАЕ. Ця практика набрала обертів після початку війни і не слабшає відколи були введені санкції. Проте деякі покупці у Північній Азії заявили про небажання забирати вантажі з переоформленими документами.
  • Є ознаки того, що санкції бʼють за прибутками Росії від енергоносіїв. Згідно з попередніми даними центрального банку, профіцит рахунку поточних операцій країни скоротився минулого кварталу більш ніж на $51 млрд порівняно з попереднім роком.

Контекст

Продаж нафтопродуктів має вирішальне значення для фінансування бюджету РФ та, зрештою, її війни в Україні. Захід сподівається поступово зменшити це джерело грошей для Кремля. Дизельне пальне має вирішальне значення для економіки Європи, ним заправляють не лише вантажівки, що доставляють товари, а й понад 40% автомобілів у Європейському Союзі. 

2 лютого видання The New York Times писало, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки, яка почала діяти 5 лютого, не призведе до дефіциту дизпального у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні