Експорт сирої нафти та нафтопродуктів із РФ впав майже на 30% через санкції – KSE Institute /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Експорт сирої нафти та нафтопродуктів із РФ впав майже на 30% через санкції – KSE Institute

2 хв читання

Колаж Анна Наконечна

У першому кварталі експорт російської нафти та нафтопродуктів скоротився майже на 30%, порівняно попереднім кварталом, а доходи бюджету від вуглеводнів – на 47% за аналогічний період, йдеться у дослідженні KSE Institute.

Ключові факти 

  • Аналітики зазначають, що стратегія союзників щодо утримання російської нафти на світовому ринку і запобігання зростанню цін разом із обмеженням експортних та бюджетних надходжень РФ дає результати. 
  • Ключову роль тут відіграли помітно ширші знижки на російську нафту через ембарго ЄС.
  • Ціни на російську сиру нафту впали на $20–25 за барель – на $10–15 більше, ніж у Brent. Водночас там, де умови попиту суттєво не змінилися – зокрема на азійських ринках, – ціни впали лише на $10 за барель, як і у Brent.
  • Дослідження KSE Institute показало, що майже всю нафту, експортовану з порту Козьміно у першому кварталі (96%), було продано вище за граничний поріг ціни в $60 за барель. 
  • Відстеження за судами свідчить про те, що більшість рейсів здійснювалася за участі західних суден чи морських страхових компаній. «Подібна практика вказує на потенційно поширений спосіб обходу режиму обмеження цін», – кажуть у KSE Institute.
  • У дослідженні сказано, що РФ майже повністю переорієнтувалась на Китай та Індію. У січні – березні на ці дві країни припадало близько 75% експорту сирої нафти, тоді як частка ЄС впала до 19%.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

В січні у Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го, писав Bloomberg. Згодом дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg.

У березні щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим показником з квітня 2020 року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Водночас дохід від експорту досяг $12,7 млрд, це на 43% нижче, ніж роком раніше, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні