Експорт сирої нафти та нафтопродуктів із РФ впав майже на 30% через санкції – KSE Institute /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Експорт сирої нафти та нафтопродуктів із РФ впав майже на 30% через санкції – KSE Institute

Колаж Анна Наконечна

У першому кварталі експорт російської нафти та нафтопродуктів скоротився майже на 30%, порівняно попереднім кварталом, а доходи бюджету від вуглеводнів – на 47% за аналогічний період, йдеться у дослідженні KSE Institute.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Аналітики зазначають, що стратегія союзників щодо утримання російської нафти на світовому ринку і запобігання зростанню цін разом із обмеженням експортних та бюджетних надходжень РФ дає результати. 
  • Ключову роль тут відіграли помітно ширші знижки на російську нафту через ембарго ЄС.
  • Ціни на російську сиру нафту впали на $20–25 за барель – на $10–15 більше, ніж у Brent. Водночас там, де умови попиту суттєво не змінилися – зокрема на азійських ринках, – ціни впали лише на $10 за барель, як і у Brent.
  • Дослідження KSE Institute показало, що майже всю нафту, експортовану з порту Козьміно у першому кварталі (96%), було продано вище за граничний поріг ціни в $60 за барель. 
  • Відстеження за судами свідчить про те, що більшість рейсів здійснювалася за участі західних суден чи морських страхових компаній. «Подібна практика вказує на потенційно поширений спосіб обходу режиму обмеження цін», – кажуть у KSE Institute.
  • У дослідженні сказано, що РФ майже повністю переорієнтувалась на Китай та Індію. У січні – березні на ці дві країни припадало близько 75% експорту сирої нафти, тоді як частка ЄС впала до 19%.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

В січні у Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го, писав Bloomberg. Згодом дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg.

У березні щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим показником з квітня 2020 року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Водночас дохід від експорту досяг $12,7 млрд, це на 43% нижче, ніж роком раніше, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні